Erişilebilirlik

ABD'de Kilise Saldırısından Sonra Anma Etkinlikleri


Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde siyahlara ait Emanuel Kilisesi dışında toplanan yüzlerce kişi, hafta ortasında kilisedeki silahlı saldırıda ölen dokuz kişi için düzenlenen anma etkinliğine katıldı.

39 derece sıcakta düzenlenen etkinliğe katılan New Yorklu rahip Dimas Salaberrios, ırk ayrımcılığının geride bırakılarak toplum olarak birlik oluşturmanın önemine dikkati çekti.

Benzer anma etkinlikleri Amerika’nın birçok yerinde de düzenlendi. New York’ta siyahlara ait en büyük kiliselerden birinde sabah ayinine katılan kalabalık, daha sonra planlanan yürüyüşe katılmayı bekliyor. Yürüyüşte kilise liderleri ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun konuşma yapması bekleniyor.

Detroit’te de Amerika’nın önde gelen siyah dini liderlerinden Al Sharpton’un kurduğu Ulusal Hareket Şebekesi, Charleston saldırısına tepki olarak farklı cemaat üyeleriyle bir araya geldi. Amerikan Medeni Haklar hareketinin merkezlerinden biri olan Atlanta’da da farklı cemaat üyelerinin katıldığı bir etkinlik düzenleniyor.

Dokuz kişinin öldüğü silahlı saldırının zanlısı beyaz genç, Dylann Roof’un ırkçı geçmişe sahip olduğu bildiriliyor. 21 yaşındaki zanlı Charleston Cezaevi’nde tutuluyor.

Dokuz ayrı cinayetten ve yasadışı silah taşımaktan suçlanan Roof’un, soruşturmacılara verdiği ifadede, Emanuel Kilisesi’ni seçme nedeni olarak kilisenin siyahlara ait tarihi bir kilise olmasını gösterdiği belirtiliyor. Tek kişilik hücreye konan Dylann Roof, ayrıca intihar girişiminde bulunma olasılığına karşı gözlem altında tutuluyor.

Cinayetler, Amerika’da bireysel silahlanma karşıtlarını da tekrar harekete geçirdi. Demokrat Partili Başkan adaylarından Hillary Clinton, San Francisco’da düzenlenen Belediye Başkanları Konferansı’nda bireysel silahlanmayı önleyecek reformlar yapılması çağrısında bulundu.

Dylann Roof, dün ilk kez mahkemeye çıkarılmış, ancak cinayet suçlamalarından dolayı kefalet ödeyerek serbest kalma hakkından yoksun bırakılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG