Erişilebilirlik

ABD’de Kadın Haklarını Öncelikli Görenlerin Sayısı Artıyor


ABD Anayasa Mahkemesi'nin, 1973 yılında Roe v. Wade davasındaki kararla yürürlüğe koyulan federal kürtaj hakkı kararını bozduğunu açıkladığı gün mahkeme binası önünde protesto gösterisi.
ABD Anayasa Mahkemesi'nin, 1973 yılında Roe v. Wade davasındaki kararla yürürlüğe koyulan federal kürtaj hakkı kararını bozduğunu açıkladığı gün mahkeme binası önünde protesto gösterisi.

Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Merkezi tarafından yapılan anket, Anayasa Mahkemesi'nin Roe v. Wade kararını bozmasının ardından, özellikle Demokratlar ve kürtaja erişim hakkını destekleyenler arasında kadın haklarını hükümetin öncelikleri olarak gören Amerikalılar’ın sayısının arttığını ortaya koydu.

Ara seçimler yaklaşırken, Başkan Joe Biden ve Demokratlar’ın bu değişimden yararlanmaya çalışacağı belirtiliyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, kararın hemen ardından yaptığı açıklamada, "üreme özgürlüğü Kasım'da sandıkta" demişti. Ancak yaygın karamsarlık ve ülkenin karşı karşıya olduğu sayısız krizle birlikte, kararın bu seçmenleri motive mi edeceği yoksa sadece hayal kırıklığına mı uğratacağı belli değil.

Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Merkezi tarafından yapılan ankete göre, ABD'li yetişkinlerin yüzde 22’si, kürtaj veya kadın haklarını hükümetin üzerinde çalışmasını istedikleri beş sorundan biri olarak görüyor.

Anayasa Mahkemesi kararından önce ve sonra sorulan soruları içeren yeni anket, kararın ardından bu sorunun önceliklendirilmesini isreyenlerin keskin bir şekilde arttığını ortaya koyuyor.

Karardan önce yapılan anket, kararın mahkemenin Roe'yu olduğu gibi bırakmasını görmek isteyen Amerikalılar’ın çoğu tarafından desteklenmediğini gösterdi. Amerikalılar’ın çoğunluğu genel olarak kürtaja erişimi destekliyor, ancak birçoğu kısıtlamalar olması gerektiğini söylüyor. Yaklaşık üçte biri kürtajın her durumda yasal olması gerektiğini, yaklaşık üçte biri çoğu durumda yasal olması gerektiğini, yaklaşık dörtte biriyse çoğu durumda yasadışı olması gerektiğini düşünüyor. Her 10 kişiden 1'i, her durumda yasadışı olması gerektiği görüşünde.

Yine de, kürtaj konusunda en liberal görüşlere sahip olanlarla en muhafazakar görüşlere sahip olanların bu konuya hemen hemen eşit derecede öncelik vermesi önemli olarak yorumlanıyor. Tarihsel olarak, araştırmalar, kürtaj karşıtlarının, kürtaj erişimini destekleyenlere kıyasla konuyu kendileri için önemli görme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yeni anket, kadın haklarından neredeyse yalnızca kürtajın yasal olması gerektiğini düşünenlerin söz ettiğini ortaya koyuyor.

Kürtajla ilgili görüşler, özellikle kürtaj haklarını destekleyen Amerikalılar’la sınırlı değil; bunun yerine anket, kürtajın her durumda yasal olması gerektiğini düşünenler ve kürtajın her durumda yasadışı olması gerektiğini düşünenler gibi konunun her iki tarafında katı görüşlere sahip yetişkinlerin yaklaşık dörtte biri tarafından bir öncelik olarak görüldüğünü ortaya koyuyor.

Ankete göre, karardan önce yapılan görüşmelerde kürtaja veya kadın haklarına öncelik veren kadınların oranı altı ay öncesine göre zaten daha yüksekti. Bu oran Aralık ayında yüzde 9'ken, yüzde 21’e ve sonraki günlerde yüzde 37'ye yükseldi.

Erkekler arasındaysa bu oran daha keskin şekilde arttı. Bu oran daha önce yapılan görüşmelerde yüzde 6'yken, kararın ardından yüzde 21'e çıktı.

Anket, bu konuların Demokratlar için giderek daha önemli hale geldiğini ve önemli görenlerin oranının 2020'de yalnızca yüzde 3'ken 2021'de yüzde 13'e ve şimdi yüzde 33'e yükseldiğini gösteriyor. Karardan önceki anketlerde, Demokratlar’ın yüzde 18'i kürtaj veya kadın haklarından bahsederken bu oran yüzde 42’ye çıktı.

Yeni yapılan anketlerde Cumhuriyetçiler’in yüzde 11'i kürtaj veya kadın haklarını bir öncelik olarak tanımlarken, Aralık ayında bu görüştekilerin oranı yüzde 5'ti.

Biden ve Demokratlar kürtaja erişim için mücadele edeceklerine söz verdiler, ancak keskin şekilde bölünmüş Senato'da Cumhuriyetçiler’in ciddi muhalefeti karşısında nasıl hareket edecekleri konusunda güçlük çekiyorlar. Biden dün gazetecilere verdiği demeçte, Roe'yu kanun haline getirmek için “kürsü işgali” (filibuster) kuralına bir istisna yapılmasını destekleyeceğini söyledi.

Bugünse, bazı Demokrat eyaletlerin valileriyle bu konuda yaptığı çevrimiçi toplantıda Biden, kürtaj hakkı için kürsü işgali kuralını değiştirmek için yeterli oya sahip olmadıklarını belirtti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG