Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Azalıyor


ABD’de İşsizlik Azalıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Çalışma Bakanlığı, işverenlerin Aralık’ta 252 bin kişiye istihdam sağladığını, işsizlik oranının yüzde 5,8’den yüzde 5,6’ye gerilediğini açıkladı. Bu oran, 2008 yılı Haziran ayından buyana elde edilen en düşük işsizlik oranı

Amerika’da iş piyasası Aralık ayında da ilerleme kaydetmeye devam etti. Çalışma Bakanlığı, işverenlerin Aralık ayında 252 bin kişiye istihdam sağladığını, işsizlik oranının yüzde 5,8’den yüzde 5,6’ye gerilediğini açıkladı. Bu oran, 2008 yılı Haziran ayından buyana elde edilen en düşük işsizlik oranı. Bu da dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerikan ekonomisinin iyileşmeye devam ettiğinin bir göstergesi. Ancak Amerika’nın Sesi muhabiri Mil Arcega’ya göre, olumlu gelişmelere rağmen Amerikan iş piyasasında genel durum fazla değişmedi.

Geçtiğimiz hafta açıklanan rapor Aralık ayında işverenlerin iktisatçıların öngördüğünden daha fazla kişiye iş imkanı sağladığını gösteriyor. Rapora göre, Ekim ve Kasım’daki istihdam da düşünülenden daha iyi gerçekleşti.

Skype aracılığıyla konuşan iktisatçı Mark Hamrick, bu nedenle işsizlik oranının son altı yılın en düşük seviyesine indiğini belirtiyor.

Mark Hamrick: “2014, istihdam açısından son derece güçlü bir yıl oldu. 3 milyon kişi işe başladı. 1999 yılından buyana en büyük ilerleme kaydedildi.”

İstihdamdaki olumlu gelişme, tüm sektörlere yansıdı. İnşaat, perakende ve kamuda çok sayıda eleman işe alındı. Tek sorun, maaşların artmaması. Ortalama saatlik kazanç, Aralık ayında beş sent düştü. Bu da Kasım ayındaki maaş artışının silinmesi anlamına geliyor. İktisatçı Ahu Yıldırmaz, Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla konuştu:

“İstihdam verileri iyi görünüyor. Ancak ekonominin sağlığına dokunan ve genel tablodan eksik olan tek unsur, maaş artışı. İstihdamdaki büyümeyi desteklemek için maaşların artması şart.”

Yıldırmaz, düşen petrol fiyatlarının tüketicilerin cebine olumlu yansımasının maaşlardaki açığı kapatabileceğini söylüyor. Avrupa ve Japonya’da ekonominin zayıflaması Amerikan ekonomisindeki büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak Mark Hamrick, her ay 200 bin kişiye istihdam sağlanmasıyla işsizlik oranının 2015’de düşük kalacağını söylüyor:

“İşsizlik oranının yüzde beş civarında seyretmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın ilkbahar ya da yaz aylarında faiz oranlarını arttırmasına karşı hazırlık yapmaya da devam ediyoruz.”

Borsa, genellikle olumlu olan rapora rağmen petrol fiyatlarındaki düşüşten ve küresel ekonominin yeterince büyüyememesinden kaynaklanan kaygılar yüzünden düşüş yaşadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG