Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Azalıyor


ABD'de İşsizlik Azalıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Amerikan ekonomisi geçen ay istihdam piyasasına beklenenin üzerinde iş sahası ekledi. Bu gelişmeyle işsizlik oranı son 5 buçuk yılın en düşük seviyesine indi. Borsa da azalan işsizlik oranının yarattığı olumlu havayla yükselişe geçti

Amerika’da Haziran ayında 288 bin kişiye iş bulundu. İşsizlik de %6,3’den %6,1’e düştü. Bu, 2008 Eylül’ünden bu yana en düşük rakam. Düzelen işsizlik rakamları Amerikan ekonomisinin eski günlerine döndüğünün işareti sayılıyor. Skype üzerinden konuşan Mark Hamrick de bu görüşte:

“Son beş ayda, her ay 200 binden fazla kişi iş buldu. En son bu hızı, 1990’ların ortasında görmüştük. Amerikan ekonomisi artık o günlerdeki gibi tam kapasite çalışıyor.”

Yeni işe alımlar her sektörde yaygın olsa da en fazla perakende, sağlık ve hizmet sektörlerinde artış oldu. Başkan Barack Obama da bu rakamlardan memnun:

“Ekonomi canlandı, büyük ilerleme sağladık. Son bir yılda 10 milyondan fazla yeni iş sahası açıldı.”

Beklenenden daha iyi çıkan istihdam rakamları finans piyasalarını da olumlu etkiledi. Ancak bazı uzmanlar hisse senedi fiyatlarındaki balondan rahatsız. Mark Hamrick, tavan yapan borsanın her an inişe geçebileceğini düşünenlerden:

“Borsalar her an inişe geçebilir. Bunu kısa süre içinde iniş yaşanır anlamında söylemiyorum. Ama son rekor fiyatlara bakarsanız, en azından %10’luk bir düşüş beklenmeli.”

Uzmanlar, azalan işsizlik oranına rağmen hala 9 milyon 500 bin Amerikalının işsiz olduğuna ve sadece yarı zamanlı iş bulanların sayısının arttığına da dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG