Erişilebilirlik

ABD’de Irkçı Şiddette İki Kat Artış


Yeni bir rapora göre 2017 yılında Amerika'da beyazların üstünlüğünü savunan ırkçıların işlediği cinayet sayısı, bir önceki yıla oranla iki kat arttı.

Kısaca ADL olarak bilinen İftira ve Karalama’yla Mücadele Birliği tarafından yayınlanan rapor, aşırıcılığa bağlı ölüm vakalarının azalmasına rağmen 2017'nin, 1970'den bu yana en çok şiddet eylemi yaşanan yıllar sıralamasında beşinci olduğunu kaydediyor.

Rapor, cinayetlerin bazılarının alternatif sağ hareketle bağlantılı olduğunu bildiriyor. Raporda bu konuda şu ifade yer alıyor: ”Alternatif sağ hareketin 2017'de gerek internetteki gerekse dış dünyadaki faaliyetlerinin kapsamını genişletmesi, gelecekte de bu gibi şiddet eylemlerin yaşanması olasılığını arttırıyor.”

İftira ve Karalama’yla Mücadele Birliği, 2017'de Amerika'da 34 kişinin aşırılık yanlısı Amerikan vatandaşları tarafından öldürüldüğünü bildiriyor.

2017 yılında basına en çok yansıyan ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken olayların başında, Ağustos ayında Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde beyazların üstünlüğünü savunan bir grubun gösterisi sırasında bu gruba karşı çıkanlardan protestocu Heather Heyer'ın öldürülmesi geliyor. Heyer, beyaz ırkçı gruptan bir saldırganın, aracını karşı protesto eylemi düzenleyenlerin üzerine sürmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

2017'ye damgasını vuran bir başka olaysa 1 Ekim'de Las Vegas'ta bir Amerikan halk müziği festivali sırasında üzerlerine ateş açılan 58 kişinin öldürülmesiydi. Ancak bu olay, raporda yer almadı.

İftira ve Karalama’yla Mücadele Birliği'nden bir sözcü, ”Las Vegas'taki silahlı saldırıyı düzenleyen kişinin bir ideolojiyle hareket ettiğine dair herhangi bir kanıt mevcut değil. Bu kişinin aşırılık yanlısı düşüncelerle bu saldırıyı düzenlediğini gösteren hiçbir kanıta rastlanmadı” şeklinde konuştu.

Ancak raporda, saldırının arkasında aşırılık yanlısı ideolojinin bulunduğuna ilişkin yeni veriler ortaya çıkması durumunda raporda yer alan yıllık bilançonun bu değişikliği yansıtacak şekilde yeniden düzenleneceği belirtildi.

Rapor ayrıca 2017 yılının, siyah kimliği savunanların Amerika'da cinayet işlediği ikinci yıl olduğuna değiniyor ve bu meselenin de kaygıya neden olduğunu vurguluyor.

Raporun yazarları, bu konuyla ilgili olarak, ”Son yıllarda siyah kimliği savunanların giriştiği diğer şiddet eylemleriyle birlikte ele alındığında bu cinayetler, yeni oluşmaya başlayan bir sorunun ortaya çıkabileceğini gösteriyor” ifadesine yer veriyor.

Rapora göre 2017'de girişilen saldırılarda en çok ateşli silahlar kullanıldı. Motorlu araçlarla düzenlenen saldırılarıysa bıçaklama eylemleri izledi.

Motorlu araçlarla düzenlenen saldırılara raporda özellikle kaygı uyandıran eylemler olarak yer veriliyor. Bunun nedeni, son yıllarda Avrupa'da girişilen saldırılarda motorlu araçların kullanılması. Benzer saldırıların sayısının Amerika'da da artmasından endişe edildiği, raporda yer verilen ayrıntılar arasında.

Amerika'da en çok ölüme neden olan köktendinci saldırıysa kiralık bir kamyonetle düzenlendi. Aşırıcılık yanlısı Müslüman bir saldırgan, 31 Ekim günü kullandığı aracı New York'ta bir bisiklet yolunun üzerine sürdü ve aracıyla bir buçuk kilometre boyunca ilerleyen saldırgan, sekiz kişinin ölümüne yol açtı.

İftira ve Karalama’yla Mücadele Birliği Başkanı Jonathan A. Greenblatt, 2017'de hem beyazların üstünlüğünü savunan ırkçıların hem de İslamcı köktendincilerin motorlu araçlarla saldırı düzenlediğini kaydetti. Greenblatt, yaptığı açıklamada, ”Aşırılık yanlısı ideolojinin birini diğeriyle kıyaslayamayız, birini diğerinden önemsiz gösteremeyiz,” dedi.

Yahudi düşmanı faaliyetleri ve diğer azınlıklara yönelik istismar ve ayrımcı eylemleri takip eden bir medeni haklar örgütü olan İftira ve Karalama’yla Mücadele Birliği'ne göre 2017, 2016 yılında Florida eyaletinin Orlando kentindeki Pulse adlı gece kulübüne düzenlenen ve saldırgan dahil 50 kişinin ölümüne neden olan saldırı gibi, ölü sayısının çok yüksek olduğu saldırıların düzenlenmediği bir yıldı.

Rapor ayrıca hapishanelerde aşırılık yanlısı mahkumlar tarafından işlenen cinayetlerin istatistiklerde yeterince yer bulmadığını, çünkü medya ya da hapishane yetkililerinin bu gibi eylemleri bildirme olasılığının daha düşük olduğunu vurguluyor.

Rapora göre geçen yıl iki gardiyan ve bir polis memuru, hapishanelerde girişilen saldırılarda yaşamlarını yitirdi.

Raporda yer alan bir başka ayrıntı da, aşırılık yanlısı eylemlerin her zaman ölümle sonuçlanmadığı. Rapor, bu konuda şöyle diyor: ”Burada ayrıntılarıyla anlatılan ölüm vakaları, Amerika'daki aşırılık yanlısı ideolojilere dayalı şiddet ve suç eylemlerinin oluşturduğu piramidin sadece küçük bir parçasıdır. Aşırılık yanlısı bir saldırganın öldürdüğü her kişiye karşılık çok daha fazlası cinayet teşebbüsleri ve saldırılarda yaralanıyor ya da öldürülüyor. Aşırılık yanlıları ayrıca emellerine ulaşabilmek için tehditlere, istismara ve beyaz yakalı suçlara başvuruyor.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG