Erişilebilirlik

ABD’de İnternet Kullanımında Mahremiyet Ortadan Kalkıyor


Amerika’da internet şirketlerinin müşteri bilgilerini kullanımını kısıtlayan düzenlemeler Kongre tarafından iptal edildi. Federal İletişim Komisyonu, Başkan Barack Obama döneminde, internet sağlayıcılarının reklam ve pazarlama için kişisel bilgilerin kullanımını müşterilerinin iznine bağlamıştı. Temsilciler Meclisi Salı günü bu düzenlemeyi 215’e 205 oyla iptal etti.

Senato da 48’e karşı 50 oyla kabul edilen fesih kararına, Başkan Donald Trump’ın da destek verdiği açıklandı.

İptal kararına destek verenler, Federal İletişim Komisyonu’nun AT&T, Comcast ve Verizon gibi kablolu televizyon ve telefon hizmeti de sunan şirketlerden müşterilerinin kişisel bilgilerini korumaları için haksız taleplerde bulunduğunu buna karşın Google veya Facebook gibi şirketlerden aynı taleplerde bulunmadığını söylüyor. Karara karşı çıkanlar ise, müşterilerin Internet kullanırken sahip oldukları mahremiyetin ortadan kalkacağını savunuyor.

Gizlilik koruması, müşterinin internet arama geçmişini kapsıyor ki bu sayede mali ve sağlıkla ilgili verilere ulaşılabiliyor.

Bu son gelişme ile birlikte gizlilik de rekabet konusu olacak gibi.

İptalle birlikte Amerika için eski bir teknoloji olan VPN yani sanal özel ağ kullanımı yeniden gündeme geldi. VPN, Çin ve Türkiye gibi ülkelerde, hükümetlerin internete getirdiği sınırlamalara takılmamak için kullanılıyor. Başka bir yerdeki hatta ülkedeki bir internet sağlayıcı adresi üzerinden bağlantı sağlayan bu teknoloji kullanıcı için “kalkan” görevi görüyor ve bağlantıyı şifreliyor.

Özel hayatın gizliliğinin önemine değer verenler Kongre’nin son kararı üzerine harekete geçti. Twitter’ın başdanışmanı Vijaya Gadde, hesabı üzerinden, “Evde VPN kullanmanın vakti geldi” diye yazdı. Twitter’in kurucusu Jack Dorsey, Gadde’nin mesajını paylaştı.

Bazı şirketler, mobil uygulamalarla da bedava VPN hizmeti veriyor, böylelikle kamuya açık internet bağlantılarının veri toplamasını engelliyorlar.

Ancak Amerika’nın çoğu bölgesinde VPN hizmetinin ücretli olacağı belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG