Erişilebilirlik

ABD’de İki Parti de Göçmenlik Reformu İstiyor


ABD’de İki Parti de Göçmenlik Reformu İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da bugüne kadar göçmenlik reformu çok tartışmalı bir konu oldu. Reform çabaları boşa çıktı. Ancak durum değişiyor. İki partiden 8 senatör, reform için prensipte anlaştı

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili 8 senatör göçmenlik yasalarını değiştirmek için hazırladıkları öneriyi açıkladı. Önerinin, Amerika’da yaşayan 11 milyon kaçak işçinin vatandaş olma yolunu açması bekleniyor. Amerika’nın Sesi Kongre muhabiri Cindy Saine’e göre, medeni haklar ve göçmen hakları savunucuları değişimi destekliyor.

Bugüne kadar göçmenlik reformu çok tartışmalı ve zor bir konu oldu. Sistemi tümüyle değiştirme çabaları boşa çıktı. Ancak iki partiden 8 senatör reform için prensipte anlaştı. Demokrat Partili Charles Schumer, ülkedeki havanın değiştiğini söyledi.

“İlk defa bu konuya karşı çıkmanın siyasi riski, reformu desteklemekten daha büyük.”

Kasım’da yapılan başkanlık seçiminde Latin seçmenlerin yüzde 71’i Başkan Obama’ya oy verirken yalnızca yüzde 27’si Cumhuriyetçi aday Romney’i destekledi. Romney’in yasadışı göçmenler konusunda önerdiği çözüm, kendi rızalarıyla ülkeyi terk etmeleri olmuştu.

Yeni öneri Cumhuriyetçi Parti’nin istediği gibi daha sıkı sınır güvenliği ve vize kontrolu getirirken kaçaklara öncelikle ikamet hakkı ve sonra da vatandaşlık yolunun açılmasını öngörüyor.

Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio Küba asıllı bir Amerikalı. Rubio, daha sıkı kontrolların birkaç yıl içinde Amerika’nın yeniden aynı sorunla karşılaşmaması için şart olduğunu düşünüyor.

“Bu prensipleri destekliyorum. Çünkü bu yalnızca göçmenlik yasalarının uygulanmasının değil, aynı zamanda bir daha asla bu noktaya gelmeyeceğimizin garantisini veriyor.”

Öneri kaçak işçilerin kendi ülkelerine dönmeden yasal statü kazanmalarını sağlıyor. Cumhuriyetçi senatör John McCain milyonlarca kişinin sınırdışı edilme korkusuyla yaşamasının zorluğunu vurguladı.

“Uzun süre bu kişilerin çimlerimizi kesmelerine, evlerimizi temizlemelerine, bize yemek yapmalarına, hatta çocuklarımıza bakmalarına izin verirken onların ülkemizi yüceleştiren haklardan yararlanabilmeleri için hiçbir şey yapmadık.”

Medeni hak savunucuları ve işçi örgütleri açıklamayı memnunlukla karşıladı. Göçmen hakları savunucusu Veronica Saravia’nın kız kardeşi Diana kendi okulunda davanın savunucusu.

“Kız kardeşim şimdi göçmenlik yasasının baştan aşağı değişmesi için mücadele ediyor çünkü ailesi bir arada olsun istiyor. Ablasının yanında kalmasını istiyor.”

Ancak bazı Kongre üyeleri şimdiden yeni plana karşı çıkıyor. Cumhuriyetçi senatör Jeff Sessions da bunlardan biri: “Herkesi, planın henüz bir yasa tasarısı olmadığı konusunda uyarıyorum.”

Başkan Obama planı memnuniyetle karşıladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG