Erişilebilirlik

Ida'nın Vurduğu Eyaletlerde Can Kaybı Artıyor


ABD’nin güneydinde etkili olduktan sonra kuzeydoğusunu etkisi altına alan Ida, New York, New Jersey ve Pennsylvania eyaletlerinde en az 24 can aldı.

Yoğun yağışın oluşturduğu sel yüzünden New York’ta 15, New Jersey’de 8, Pennsylvania’da bir kişi yaşamını yitirdi. Üç eyalette yaklaşık 200 bin aboneye elektrik verilemediği belirtiyor. New York, New Jersey ve Connecticut eyaletleri için yarın öğlene kadar ‘hortum tehlikesi’ uyarısı yapıldı.

New York’ta sel yüzünden dün akşam tamamen durdurulan metro seferleri günün ilk saatlerinde başladı ancak 18 metro istasyon ve sinyalizasyon sisteminin selden hasar görmesi nedeniyle metro seferleri gecikmeli olarak yapılıyor. Kentin banliyö trenleri ve şehirler arası tren seferlerinde birçok iptaller yaşanıyor.

Demiryolu ve havayolu ulaşımı kısmen başladı

Demiryolu şirketi Amtrak, Albany ve New York arasındaki tüm trenleri seferlerini iptal etti. New York’la Long Island’ı bağlayan tren hattında uzun saatler durdurulan seferlere kısmen yeniden başladı.

New Jersey’de Atlantic City hattı hariç tüm New Jersey demiryolu seferleri askıya alındı. New York’un havaalanları JFK, La Guardia Havalimanı'nda da yüzlerce uçuş iptal edildi ya da ertelendi. Newark Liberty Uluslararası Havalimanı'nda en az 370 uçuş iptal edildiği bildirildi.

Ida tropikal fırtınasının şimdiye kadar yaşattığı can kayıpları dışında yaklaşık 80 milyarlık hasara yol açtığı belirtildi.

Biden FEMA'yı devreye soktu

Başkan Joe Biden Perşembe günü Ida Kasırgası ile ilgili açıklamalarına, kasırganın ABD’nin kuzeydoğusundaki etkisi ile başladı. Biden bir gecede onlarca can alan şiddetli sel ve hortumlarla ilgili New York ve New Jersey valileri ile görüştüğünü, Pennsylvania valisi ile de görüşmeyi planladığını söyledi.

Bu eyaletlere rekor yağmur yağdığını söyleyen Biden, ‘’New York Eylül ayının ilk gününde, genellikle tüm ay gördüğünden daha fazla yağmur aldı” dedi.

Biden, Ulusal Meteoroloji Dairesi'nin Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island'da ilk kez sel acil durumu ilan ettiğine dikkat çekti ve New York metrosunda mahsur kalan insanlara yardım eden müdahale ekiplerini övdü.

Biden, "Çok fazla hasar var. Valilere şunu açıkça söyledim: Federal Acil Durum Yönetim Dairesi'ndeki (FEMA) ekibim, gereken tüm yardımı sağlamaya hazır" diye konuştu.

Başkan Biden ayrıca Enerji Bakanlığı'na, Ida Kasırgası sonrasında akaryakıt dağıtımını sürdürmek için Stratejik Petrol Rezervi (SPR) dahil tüm araçları kullanma talimatı verdiğini açıkladı.

Federal Havacılık Dairesi’ne de kasırganın enerji altyapısına verdiği hasarı incelemek için drone’lara izin vermesi talimatı veren Biden, "Ida'nın vurduğu bölgenin, ulusumuzun petrol üretimi ve rafineri altyapısının önemli bir merkezi olduğunu bilmek önemli’’ ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG