Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Son 49 Yılın En Düşüğü


ABD’de istihdam oranı Nisan ayında da artmaya devam etti ve işsizlik yüzde 3,6 düşüşle son 49 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum geçen yılın büyük vergi teşviklerinin ortadan kalkmasına rağmen ekonomik faaliyetlerin sağlam şekilde sürdürdüğü yorumlarına neden oldu.

Çalışma Bakanlığı’nın yakından takip edilen aylık istihdam raporuna göre işsizlik oranındaki düşüş 1969 yılının Aralık ayından bu yana görülen en düşük oran. Bunun nedeni işten ayrılmaların piyasada kısmen durgunluğa neden olması olarak yorumlanıyor.

Amerikan Ekonomisinde Bu Hafta Neler Oldu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

Rapor Merkez Bankası’nın Çarşamba günü aldığı faiz oranlarını sabit tutma kararını destekler nitelikte ve para politikaları için yapılacak bir ayarlamaya da yakın zamanda ihtiyaç duyulmayacağını gösteriyor. Merkez Bankası FED’in başkanı Jerome Powell ekonomiyi ve istihdamdaki büyümeyi “tahminimizden biraz daha güçlü” olarak tanımlarken enflasyon için “fazlasıyla zayıf” dedi.

Tarım dışı istihdam da geçen ay eklenen 263 bin işle arttı. Neredeyse tüm sektörlerde işe alımlarda artış yaşandı. ABD ekonomisi Ocak ve Mart’ta daha önce açıklanandan 16 bin daha fazla iş imkanı yarattı. Reuters haber ajansının konuştuğu ekonomistler geçen ay tarım dışı istihdamın 185 bin arttığını sanıyor.

Özellikle iş piyasasındaki güçlü ekonomi Başkan Donald Trump’ın gelecek yıl yeniden seçilme umutlarını arttırabilir. Trump ekonomiyi başkanlığının ilk döneminin en önemli kazanımlarından biri olarak kabul ediyor. Temuz ayında ekonomi 10 yıllık genişlemesini kutlayacak. Bu şu ana kadar kayıtlara geçen en uzun ekonomik genişleme dönemi.

Her ay 100 bin olarak belirlenen ideal seviyenin üzerinde seyreden istihdam artışı çalışma yaşındaki nüfusun artışıyla orantılı seyrediyor. İki ay üst üste yaşanan güçlü istihdam artışı Şubat ayının az kabul edilen 56 bin istihdam rakamının yalnızca bir sapma olduğunu gösterir nitelikte.

Rakamlar resesyon ve faiz oranı indirimi kaygılarını da azaltmış oldu.

Saat bazında ortalama kazanç Nisan ayında Mart’la aynı oranda yüzde 0,2 arttı. Bu da maaşlardaki yıllık artışı yüzde 3,2’ye çıkardı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG