Erişilebilirlik

ABD’de İşsizlik Yardımı Başvurularında Yine Rekor Kırıldı


ABD’de işsizlik yardımı için başvuranların sayısında iki haftadır rekor kırılıyor. Geçen hafta başvuruların sayısının 6 milyonu geçtiği açıklandı. Bu rakam, önceki hafta 3,3 milyon başvuruyla kırılan ilk rekoru da ikiye katlıyor. Ülkede önlenemez biçimde hızla etkisini arttıran Corona virüsü salgınının ekonomide yarattığı hasarın boyutu da giderek genişliyor. Bu durum, salgın yüzünden işten çıkarmaların arttığının da göstergesi.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı son haftalık verilere göre, önceki hafta 3,3 milyon olan işsizlik başvuruları sayısı geçen hafta 6,65 milyona yükseldi.

Reuters haber ajansının ekonomistlerle yaptığı anketlerde ortalama tahmin, bu sayının 3 buçuk milyon civarında olacağı yönündeydi. Ankette tahminler en yüksek 5,25 milyona kadar çıkmıştı.

ABD ekonomisinin durumuyla ilgili en güncel veri olarak değerlendirilen haftalık işsizlik yardımı başvuruları raporu, ABD tarihindeki en uzun süren istihdam patlamasının da Mart ayında sona erdiğinin en açık kanıtını oluşturuyor.

Amerikan halkının yüzde 80’inden fazlası halen ‘‘zorunlu ihtiyaçlar dışında evde kalın’’ kararları altında yaşıyor. Bu oran daha bir hafta önce yüzde 50’nin altındaydı. Bu durum, işsiz kalıp devletten yardım almak için başvuranların sayısının daha önce eşi görülmemiş boyutlarda artmasına neden oluyor. 2007-2009 ekonomik resesyonu sırasında işsizlik yardımı başvuruları en fazla 685 bine çıkmış, o dönemde 8,7 milyon istihdam kaybı yaşanmıştı. Artan işten çıkarmalar nedeniyle çok sayıda ekonomist, Nisan sonuna kadar 20 milyona kadar istihdam kaybı yaşanabileceğini tahmin ediyor. Bu da Büyük Resesyon dönemindeki oranın iki katından fazla. Bu ay işsizlik oranının da 1982’deki yüzde 10,8’lik rekoru kırarak yüzde 15’e kadar çıkabileceği belirtiliyor.

İşsizlik başvurularının sayısının daha da artacağı tahmininde bulunan uzmanlar, Başkan Donald Trump tarafından geçen hafta imzalanan tarihi 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketi ve federal hükümetin işçilerin yardımlar için başvurmasını kolaylaştıran düzenlemeler getirmesine atıfta bulunuyor. Bu düzenlemeler sonucunda daha önce işsizlik yardımına başvurma hakkına sahip olmayan serbest meslek sahipleri, bağımsız sözleşmeli ya da geçici işçi gibi çalışan kesimler de şimdi başvuru yapabilecek. Bunun yanında işsizler şimdi haftada ortalama 600 dolara kadar ödenek alabilecek. Bu da 40 saatlik mesai içeren haftada saatte 15 dolara tekabül ediyor. Karşılaştırma yapmak açısından, hükümetin onay verdiği asgari ücret saatlik 7,25 dolar seviyesinde. Bu yılın başında ortalama işsizlik yardımı ödemesiyse kişi başına 385 dolar civarındaydı.


STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG