Erişilebilirlik

ABD’de Havaalanlarındaki Uzun Kuyruklar Yolcuları Kızdırıyor


Uçak yolcularının güvenlik kontrolunda saatlerce kuyrukta beklemelerinden doğan şikayetler üzerine Ulaştırma Güvenlik Dairesi'nde (TSA) Güvenlik Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Kelly Hoggan görevden alındı. Yolcular, güvenlik noktalarında oluşan uzun sıraların resimlerini ve şikayetlerini sosyal medyaya taşımıştı.

TSA’den gelen açıklamada, kurum içerisinde güvenlikten sorumlu en üst düzey yetkili olan Hoggan’ın başka bir göreve atandığı belirtildi.

Uzun sıralar bazı yolcuların uçaklarını kaçırmasına ve terminallerde bir gün sonraki uçağı beklemek üzere yerde yatmasına yol açtı. Bazı yolcular sıraların bazen 3 saat sürmesinden şikayet etti. En büyük yoğunluğun Amerika’nın üçüncü büyük kenti olan Chicago’nun O’Hare Uluslararası Havalimanı’nda yaşandığı görüldü.

Kurum, işe yeni alınacak 768 güvenlik görevlisinin işlemlerinin hızlandırılacağını ve bu sürecin Haziran ortasına kadar tamamlanarak kontrol noktalarındaki bekleme sürelerinin azaltılması için çalışılacağını açıkladı. Yaz aylarında yolcu sayısının artması bekleniyor.

2013 yılında göreve gelen ve yılda 181 bin dolardan fazla maaş alan Hoggan, kurumun 50 bin kişilik çalışanından ve 440 havalimanının güvenliğinden sorumluydu. Yetkili, 2013-2014 arasındaki 13 aylık dönemde 90 bin dolardan fazla teşvik primi almıştı.

Yolcuların güvenlik noktalarında yaşadıkları sıkıntıların yanısıra Amerikan Kongresi de ülkedeki havalimanlarında görülen güvenlik açıklarını eleştiriyordu. ABD İç Güvenlik Dairesi, 70 gizli denemede, denetçilerin sahte silah ve patlayıcıları yüzde 95 oranında güvenlik taramasından geçirebildiğini ortaya koymuştu.

Bazı güvenlik görevlileri, kurumun yönetiminden şikayetçi olduklarında başka havalimanlarına atanarak cezalandırdıklarını dile getirmişti. Hoggan, bu kararlarda söz sahibiydi.

Ancak kurumu eleştirenler de Kongre’nin uzun sıralardan kısmen sorumlu olduğunu, tasarruf nedeniyle TSA’daki işe alımlara ayrılan bütçeyi kestiğini belirtiyor. 11 Eylül saldırıları sonrasında ülkedeki havalimanı güvenliği sıkılaştırılmıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Ulaştırma Güvenlik Dairesi’nden sorumlu. Johnson, havalimanlarındaki bekleme sürelerinin ülkenin tatil dönemine girdiği yaz aylarında daha da uzayacağı uyarısında bulundu.

Washington’daki Reagan Havalimanı’nda konuşan bakan, yolcuların havalimanlarındaki bekleme sürelerini düşünerek kendilerini ona göre ayarlamaları gerektiğini belirtti.

Ancak Johnson, hükümetin güvenliği gevşetmeyeceğinin altını çizdi.

TSA, Hoggan’ın yerini Darby LaJoye’un alacağını açıkladı. LaJoye daha önce ülkenin en yoğun havalimanları olan Los Angeles ve New York Kennedy havalimanlarının güvenliğinden sorumluydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG