Erişilebilirlik

ABD’de Göçmenlik Konusunda Önemli Gelişme


ABD’de Göçmenlik Konusunda Önemli Gelişme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:12 0:00

Kaçak genç göçmenler için yasal çalışma yolunu açan başvurular bugün başladı.New York'ta yaşayan Türk avukat Arda Beşkardeş detayları değerlendirdi

Amerika'da yasadışı yasayan bazı genç yabancılara geçici de olsa kalma ve çalışma hakkı tanıyacak yeni yasa yürürlüğe girdi.

Kanun hükmünde kararname niteliğinde olan ve Obama yönetiminin Kongre'nin onayını almadan yürürlüğe koyduğu yasa, bir şekilde çocukken anne-babaları tarafından Amerika'ya kaçak getirilen genç yabancıların sınırdışı edilme korkusu yaşamadan ikamet etmesini ve çalışmasını sağlayacak

Gençlerin bu imkanlardan yararlanabilmesi için Amerika'da öğrenci olmaları ya da askerlik yapıyor olma şartı aranacak. Bu kişilerin ayrıca sabıka kaydı da olmaması gerekiyor. Federal hükumetin sunacağı bu özel programdan yararlanacak kişilerin ayrıca 31 yaşının altında olmaları ve Amerika'ya 16 yaşının altında getirilmiş olmaları gerekiyor. Başvurmak isteyen kişilerden belli bir ücret de alınacak.

Göç Politikaları Enstitüsü’nün tahminlerine göre bu olanaktan 1 milyon 800 bin kişinin yararlanması mümkün. Ancak uzmanlar, başvuruya uygun adaylardan bazılarının hala kaçak olduklarını gizlemeye çalışabileceğine dikkati çekiyor.

Yeni programa karşı çıkanlarsa bunun kaçaklara yönelik bir af olduğunu, bu kişilere zaten güç durumda olan ekonomik süreçte Amerikalıların elinden işlerini alma fırsatı verildiğini savunuyor.

“Rüya Yasa” diye de adlandırılan yeni uygulama, mevcut göçmenlik kısıtlamalarını aslında yalnızca gevşetiyor. Obama yönetimi, suça karışmış kaçak yabancıları sınırdışı etme konusunda oldukça sert davrandı. Ancak muhalefetteki Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin Kongre’nin onayını almadan gençlere uyguladığı bu ayrıcalığı yaklaşmakta olan seçimler dolayısıyla “oy avcılığı” diye niteliyor. Yeni uygulama, çoğunlukla Latin Amerika kökenli gençleri kapsamına alıyor.

Kaçak yabancılar konusu Amerika’da son derece tartışmalı bir konu. Amerika’da toplam 12-13 milyon kişinin kaçak yaşadığı tahmin ediliyor ve bazı kesimler federal hükümetin normalde Amerikan vatandaşlarına kullanılacak bütçeyi kaçaklar için oluşturulan sosyal programlara harcadığını savunuyor.

Avukat Arda Beşkardeş yeni yasayı Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi

Başkan Barack Obama'nın Haziran ayında kaçak durumdaki çok sayıda Türk göçmeni de etkileyebilecek Dream Act’ı kanun hükmünde kararnameyle yürürlüğe koymasının ardından, genç kaçak göçmenler başvuruların alınmaya başlanacağı tarihi bekliyordu. 15 Ağustos itibariyle Amerikan vatandaşlık ve göçmenlik hizmetleri gerekli formları yayınladı ve başvurular için de böylece ilk adım da atılmış oldu. Yetkililer, sayıları bir milyon iki yüz bini bulan genç kaçak göçmenin başvuruda bulunmasını bekliyor. Başvurularına çalışma izni de eklemek isteyenler 465 dolar ödemekle yükümlü olacaklar. Türk göçmenleri de yakından ilgilendiren tüm bu detayları New York'ta yaşayan Türk avukat Arda Beşkardeş'le değerlendirdik.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG