Erişilebilirlik

ABD'de Göçmenlik Açmazı Devam Ediyor


ABD'de Göçmenlik Açmazı Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Başkan Obama ve bazı Demokrat Partili Kongre üyeleri, Obama’nın göçmenlik reformu planının Anayasa Mahkemesi’ndeki oylamada eşit sayıda kabul ve red oyu almasından Cumhuriyetçi Parti’yi sorumlu tutuyor. Cumhuriyetçi Parti kontrolundaki Senato, Anayasa Mahkemesi üyelerinden yargıç Antonin Scalia’nın ölümünden sonra boşalan koltuğa yeni bir yargıç atanmasını engelliyor. Bu nedenle dokuz üyeli Anayasa Mahkemesi, işlevini, bir eksikle yani sekiz üyeyle yerine getirmeye çalışıyor. Sekiz üye, Obama’nın kaçak göçmenlere af çıkarılması yönündeki planı üzerinde dörde dört bölünmüş durumda. Başkan Obama’nın sınırdışı uygulamasını durduran planını geri çeviren alt mahkeme kararının halen geçerli olması ve göçmenlik açmazının sürmesi anlamına geliyor.

Başkan Obama, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Amerika için sosyal ve ekonomik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu: ”Bu karar, ekonomimize katkıda bulunmaya, göçmenlik sistemimizi akılcı bir düzeye taşımaya ve saklanarak yaşayan kaçakların üzerindeki yükü kaldırmaya çalışanları hayal kırıklığına uğrattı.”

Amerika’daki göçmenlik sisteminin 20 yıldır bozuk olduğunu belirten Başkan Obama, Antonin Scalia’nın ölümüyle boşalan koltuğa yeni bir yargıç atanmasını engelleyen Cumhuriyetçiler’i suçladı.

Başkan Obama, ”Kongre’deki Cumhuriyetçiler, Anayasa Mahkemesi’nin tüm üyeleriyle işlevini yerine getirmesini kasten engelliyor. Bugün gelinen nokta, Anayasa Mahkemesi’nin gerektiği gibi çalışamadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Yine de göçmenlik reformunun eninde sonunda yapılacağını söyleyen Obama, Kongre’nin bu sorunu sonsuza kadar gözardı edemeyeceğini belirtti. Temsilciler Meclisi Demokrat Parti lideri Nancy Pelosi, iş çevrelerinin de göçmenlik reformuna ihtiyacı olduğunu söyledi: ”Hangi çevreden olursa olsun herkes bir şekilde kapsamlı göçmenlik reformuna ne kadar çok ihtiyaç olduğundan bahsediyor. Bunu tek anlamayanlar, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililer.”

Cumhuriyetçiler ise demokrasinin kazandığını iddia ediyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, ”Yasalarımızı başkan değil Kongre yapar. Anayasa Mahkemesi de bu temel ilkeyi bir kez daha onayladı” diyor.

Cumhuriyetçi Partililer, Kasım’daki başkanlık seçimini, sıkı göçmenlik yasaları isteyen seçmenlerin de desteğiyle kazanmayı umuyor.

Seantör Jeffrey Sessions, ”Hillary Clinton, Başkan Obama’dan da ileri gitti ve terörist olmadıkları ya da şiddet suçu işlemedikleri sürece kimseyi sınırdışı etmeyeceğini söyledi” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump, seçildiği takdirde kaçak göçmenlere karşı çok sert davranma sözü verdi. Ancak birçok Amerikalı, sınırdışı uygulamasının insanlık dışı olduğu ve Amerika’nın temel değerlerine ters düştüğü görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG