Erişilebilirlik

ABD'de Ev Fiyatları Yükseliyor


ABD'de Ev Fiyatları Yükseliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
Linki indirmek için

Standard & Poors ile Case Schiller tarafından hazırlanan endekse göre, 20 büyük kentten 12’sinde, ev fiyatları Nisan ayında iki haneli rakamlarla artış gösterdi

Amerika’da ev fiyatları son aylardaki yükselişini devam ettiriyor. Standard & Poors ile Case Schiller tarafından hazırlanan endekse göre, 20 büyük kentten 12’sinde, ev fiyatları Nisan ayında iki haneli rakamlarla artış gösterdi. Uzmanlar, ev arzının düşük olması nedeniyle fiyatların artmaya devam edeceğini söylerken, zorlaştırılan kredi koşullarının ve yükselmeye başlayan faiz oranlarının konut piyasasındaki düzelmeyi engelleyeceği görüşünde.

Ev fiyatları geçen yıldan buyana %12’nin üzerinde arttı.

Bu artış yüksek vergi ve azalan kamu harcamalarının yolaçtığı yavaşlamayı dengeleyerek, ekonomiyi hızlandırabilir.

Ulusal Emlakçılar Birliği Baş Ekonomisti Lawrence Yun da bu görüşte: “Ev fiyatları arttığında, bireyler kendilerini daha fazla güvencede hissediyor ve daha fazla harcama yapıyor. Bu da ekonomi için olumlu bir gelişme.”

Fiyatlardaki artış, arz eksikliğinden kaynaklanıyor. Kredi faizleri rekor düzeyde düşük olsa da, Lawrence Yun, yeni ev inşaatlarının az olduğunu söylüyor: “İnşaat kredisi almak çok zor, bu yüzden de borsaya kayıtlı olan büyük müteahhitlik firmaları bankadan kredi almak yerine, tahvil ve hisse senedi çıkararak, para topluyor. Küçük firmalarınsa böyle bir şansı olmadığından, kredi alamıyor ve yeni inşaat başlatamıyorlar.”

Tüm dünyayı etkileyen son mali kriz, Amerika’daki konut piyasasının çökmesiyle başladı. Konut piyasasındaki düzelme, bu nedenle büyük önem taşıyor.

Ancak İşletme Ekonomisi Ulusal Birliği’nden Ken Simonson’a göre, bazı tüketiciler hala kaygılı: “Özellikle ilk kez ev almayı düşünenler, geçmişte yaşananları dikkate alıyor. Kriz sırasında, aldıkları evleri satamayan ve kredi borçlarını ödeyemedikleri için evlerine haciz gelenlerin yaşadıkları unutulmuş değil. Bu yüzden de alıcılar şimdilerde çok daha dikkatli davranıyor.”

Bazı uzmanlar, zor kredi koşullarıyla yükselen faiz oranlarının konut piyasasındaki düzelmeyi durduracağı görüşünde. Ancak müteahhitler bu konuda daha umutlu.

Ulusal İnşaatçılar Birliği’nin son güven endeksi son yedi yılın en yüksek seviyesinde. Bu da daha fazla inşaat projesi ve daha fazla istihdam olacağı şeklinde yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG