Erişilebilirlik

ABD’de Corona Aşısını Güncelleme Deneylerine Kolaylık 


ABD, 300 milyondan fazla kişiyi Corona virüsüne karşı aşılamak için zamanla yarışırken ve ağır kış koşullarıyla mücadele ederken Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), aşı onayı için temel bir gereksinimi ortadan kaldıran yeni bir dizi yönerge yayınladı.

FDA, ilaç üreticilerinin, Corona virüsünün yeni varyantlarını hedefleyecek şekilde uyarlanmış aşıları test etmek için, binlerce yeni gönüllüyü içeren sıfırdan büyük klinik çalışmalar yapmasına gerek olmayacağını duyurdu. Daire, şirketlerin güncellenmiş aşıların etkinliğini, yıllık grip aşıları için kullanılan benzer bir süreçle test edebileceğini söyledi.

Süreç, yeni uyarlanmış aşının küçük bir gönüllü grubuna verilmesi ve bağışıklık tepkisinin kuvvetinin, aşının ilk haliyle karşılaştırılması şeklinde ilerleyecek. Araştırmacılar, yeni adapte edilmiş aşıyı, ilk doz aşı ya da halihazırda ilk dozu olanlarda ikinci doz olarak test edebilecek.

İlaç üreticileri, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da tespit edilen ve mevcut dozların etkinliğini azaltabilecek hızla gelişen Corona virüsü varyantlarına karşı aşılarını revize etmeye çalışıyor.

FDA'in yeni yönergeleri, ABD’de Corona virüsüne bağlı ölümlerin 500 bini aştığı Pazartesi akşamı yayınlandı. ABD can kaybında dünya çapında ilk sırada ve 14 aylık küresel pandemide böylesine korkunç bir dönüm noktasına ulaşan tek ülke.

Can kaybı 500 bini geçerken, ülke salgınla mücadelede kaydadeğer ilerlemeler sağlamaya başladı. Yeni vaka ve can kaybında ortalama sayı, Ocak başındaki zirveden bu yana azalmaya başladı. Aşı dağıtımı ve aşılama oranları, başlangıçtaki tedarik sıkıntısına ve bu ay ABD'nin büyük bölümünü etkileyen ve yeni sevkiyatları birkaç gün geciktiren son kar fırtınasına rağmen giderek artıyor.

XS
SM
MD
LG