Erişilebilirlik

ABD'de Çocuk Yetiştirmenin Maliyeti Artıyor


ABD’de Çocuk Yetiştirmenin Maliyeti Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Amerikan Tarım Bakanlığı’nın yıllık raporuna göre orta gelirli bir aile, 2013 yılında doğan bir çocuk için, çocuk 18 yaşına gelinceye kadar toplam 240 bin dolar harcayacak. Çocuğun üniversiteye gitmesi ise bu maliyeti ikiye katlıyor

Amerika’da çocuk yetiştirmenin maliyeti giderek artıyor. Amerikan Tarım Bakanlığı’nın yıllık raporuna göre orta gelirli bir aile, 2013 yılında doğan bir çocuk için, çocuk 18 yaşına gelinceye kadar toplam 240 bin dolar harcayacak. Çocuğun üniversiteye gitmesi ise bu maliyeti ikiye katlıyor.

Eddie Byrd ve Perulu eşi Gabriela, 5 yaşındaki kızları Brandy’nin üzerine titriyor.

Eddie, kızları için ne gerekirse aldıklarını söylüyor: “Harcamalarımızı, derinden sevdiğimiz bir insan için yaptığımız yatırım olarak görüyoruz.”

Masraflar, Brandy doğmadan çok önce başladı.

Eddie Byrd, “Bebek odasını hazırlamanız, bebek arabası ve daha başka birçok ihtiyacı satın almanız gerekiyor. Birkaç bin dolar harcadık,” şeklinde konuşuyor.

Tarım Bakanlığı’nın raporuna göre çocuk büyütmenin en maliyetli kalemleri barınak, bakıcı, eğitim ve gıda. Diğer masraflarsa giyim kuşam, ulaşım ve çocuk için etkinlikler.

Hayat pahalılığının çok yüksek olduğu Washington’da yaşayan bu çift, maddi zorluk çekiyor.

Eddie, “Her ayın sonunu zor getiriyoruz. Mali olarak zorlanıyoruz,” diyor.

Norveç, İsveç, Finlandiya ve Avustralya gibi ülkeler, sağlık hizmetleri ve çocuk bakımı masraflarını sübvanse ederek ailelere büyük yardımda bulunuyor.

Byrd ailesi, Gabriela çalışmadığı için bakıcı masrafından kurtuluyor. Ancak birçok orta gelirli aile gibi Byrdler için de kızlarının bale ve yüzme dersleri, ek masraf anlamına geliyor: “Ben çocukken bisikletime atlayıp şehre iner, bütün gün dolaşıp eve gelirdim. Ama artık eskisi gibi değil. Devir değişti. Etrafta kötü insanlar dolaşıyor.”

Eddie Byrd, kızları Brandy’yi özel okula gönderdikleri için en büyük masrafın eğitim olduğunu söylüyor. Çift, üniversite eğitimi masraflarını karşılayamayacak duruma düşmekten korkuyor: “Üniversiteye girmek için çok çalışması gerekecek. Umuyoruz ki gelecekte yüksek eğitim şimdi olduğundan çok daha farklı bir hale gelecek, farklı seçeneklerimiz olacak.”

Eddie Byrd, erken emekliliğin kendileri için bir hayal olduğunu söylüyor: “Emekli olunca Peru’ya dönüp orada yaşamayı düşünüyorduk. Şimdi tüm tasarrufumuzu çocuğumuza ve ailemize harcıyoruz.”

Eddie Byrd için yine de bu yatırımı yapmaya değer.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG