Erişilebilirlik

ABD’de Cinsel Taciz İddialarının Sonu Gelmiyor


Minnesota eyaletinden Demokrat senatör Al Franken, 2006’da Ortadoğu’daki Amerikan askerlerine moral ziyareti sırasında kendisini taciz ettiğini söyleyen Los Angeleslı bir haber sunucusundan özür diledi.

Geçmişte televizyon sunucusu, spor muhabiri ve Playboy modeli olarak görev yapan Leeann Tweeden, Franken’ın, politika hayatına atılmadan önce “Saturday Night Live” adlı komedi şovunda görev yaptığı dönemde, “kendisini zorla öptüğünü ve taciz ettiğini ve bunda komik bir durum olmadığını” söyledi.

Şu anda bir radyo kanalında haber sunuculuğu yapan Tweeden, Franken’la birlikte askerleri eğlendirme maksatlı bir skecin provasını yaparken bir öpüşme sahnesi sırasında Franken’ın “agresif bir şekilde dilini ağzına soktuğunu” anlattı.

KABC kanalının internet sitesinde yayımlanan yazıda Tweeden, “Uzaklaştım. Tüm düşünebildiğim, ağzımı çalkalamak için mümkün olduğu kadar süratle bir lavabo bulmaktı” dedi.

Tweeden ayrıca, ABD’ye dönüş yolunda uyuyakaldığı bir sırada Franken’ın gülerek göğüslerini kavradığı bir fotoğrafın daha sonra eline geçtiğini söyledi.

Leeann Tweeden, “İnanamadım. Ben uyurken rızam olmadan beni taciz etti. Kendimi tümüyle ihlal edilmiş, utanmış, aşağılanmış, küçük düşürülmüş hissettim. Ne cesaretle birisini bu şekilde kavrayabilir ve bunun komik olduğunu düşünebilir?” ifadesini kullandı.

Franken ise yaptığı açıklamada, “Skecin provasını kesinlikle aynı şekilde hatırlamıyorum ama Leeann’a en samimi özürlerimi sunuyorum. Fotoğrafa gelince, niyetin komiklik olduğu açık, ama komik değildi. Yapmamalıydım” dedi.

Senato’da Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Franken’ın 11 yıl önceki davranışlarını araştırmak üzere Etik Komisyonu’nun toplanmasını istedi. Franken, olaydan iki yıl sonra Senato’ya seçilmişti.

McConnell, “Hangi partiden olduğu önemli değil, ister iş ortamında ister başka herhangi bir yerde olsun, taciz ve saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez” diye konuştu.

Franken vakası, California’dan Demokrat Kongre üyesi Jackie Speier’in bu hafta, biri Demokrat diğeri Cumhuriyetçi olmak üzere cinsel tacizde bulunan iki Kongre üyesi olduğunu bildiğini açıkladığı bir sırada patlak verdi.

Virginia eyaletinden Cumhuriyetçi Kongre üyesi Barbara Comstock da, son dönemde duyduğu bir hikayeye göre, bir kadın çalışanın bazı kağıtlar teslim etmek üzere halen görevde olan bir Kongre üyesinin evine gittiğini ve sözkonusu üyenin kapıyı üzerinde sadece bir havluyla açtığını ve daha sonra da kendisini teşhir ettiğini söyledi. Comstock, kadının daha sonra görevini bıraktığını belirtti.

Bu arada bazı Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri, tüm Kongre üyeleri ve danışmanlarının cinsel taciz eğitimi almasını şart koşan bir tasarı sunmaya hazırlanıyor.

Öte yandan, kendisi 30’lu yaşlardayken, 14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Cumhuriyetçi Parti’nin Alabama eyaletinden senatör adayı Roy Moore’a iki kadın daha benzer suçlamalar yöneltti. Ancak Moore, kendi partisinin liderleri dahil olmak üzere tüm “çekil” baskıları ve suçlamalara rağmen iddiaları reddediyor ve yarıştan çekilmemekte ısrar ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG