Erişilebilirlik

ABD'de Çin Mahallelerinin Değişimi


ABD'de Çin Mahallelerinin Değişimi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
Linki indirmek için

ABD'de Çin Mahallelerinin Değişimi

Asyalılar Amerika’da en hızlı büyüyen azınlık grubunu oluşturuyor ve Çin asıllılar 1800’lerin ortalarından beri bu ülkedeler. Neredeyse tüm büyük Amerikan şehirlerinde mutlaka bir Çin Mahallesi var

Birçok Çinli Amerikalı topluma asimile olmuş durumda ve kendi mahallerinden çıkıp banliyölere yerleşti. Amerika’nın en büyük Çin mahallelerinden birinin bulunduğu Los Angeles şehrinde, Çinli göçmenlerin yaşamlarındaki değişimi derledik.

San Francisco’dan New York’a birçok kişi Çin mahallelerine yiyecek ve hediyelik eşya için uğrar. Ancak Los Angeles’taki Çinli-Amerikalı Müzesi Müdürü Steve Wong bugünlerde Çin mahallelerinin büyük ölçüde turistler için var olduğunu söylüyor.

Ancak bir zamanlar Çin Mahallesi Çinli göçmenlerin yaşayabileceği tek yerdi. İlk göçmenler Güney Çin’den 1800’lerin ortalarında geldiler. Bir kısmı altın arıyordu bir kısmı ise işçiydi.

1882 yılında Amerika Çin göçüne yasak getirdi. Çinliler’e karşı duyulan düşmanlık Çin mahallerinin oluşumuna neden oldu.

73 yaşındaki Fred Wong 15 yıldır Los Angeles’ın Çin mahallesinde yaşamış ve çalışmış. 10 yaşındayken Amerika’ya gelen Fred gerçek ailesiyle gelmemiş: “6 çocuktuk ve ailemin bize bakması zordu. Önce bir çocuklarını sattılar. Ben de sattıkları ikinci oğullarıydım.”

Wong Çin mahallesinde yaşayanların çoğunun yaşlı Çinliler olduğunu, çoğu Çinli’nin banliyölerde yaşadığını söylüyor. Son 30 yıl içinde Taiwan ve Çin’den gelenler öğrenci olarak giriş yapmış ancak okullar bittikten sonra da Amerika’da kalmış. California Üniversitesi’nden Min Zhou: “Müstakil evleri ya satın alıyorlar ya da kiralıyorlar. Apartman istemiyorlar. Ayrıca iyi okul bölgelerini tercih ettikleri için Çin mahallesi çok da çekici değil.”

Sian bölgesinden gelen Gup Wen Huang doğu Los Angeles’ta banliyöde bir Çin restoranının sahibi. Buradaki birçok göçmen gibi iki arabalık garajı olan bir evi var: “Çin’de her yer gökdelen. Amerika’da o kadar çok gökdelen yok. Müstakil evler çoğunlukta.”

Birçok Çinli göçmen Amerika’da başarılı olurken Steve Wong 750 bin Çinli’nin ise kaçak olduğunu belirtiyor. Onlar da göçmenlik yasasındaki değişimi bekliyor. Min Zhou yasadışı göç sorununun devam edeceğini söylüyor çünkü göçmenler kendileri ve çocukları için daha iyi bir yaşamın hayalini kuruyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG