Erişilebilirlik

ABD'de Can Kaybı 51 Bini Aştı Bazı Eyaletlerde İşletmeler Açıldı


Georgia eyaletinde açılan işletmeler arasında kuaförler de yer alıyor
Georgia eyaletinde açılan işletmeler arasında kuaförler de yer alıyor

Amerika’da Corona virüsü salgınında ölü sayısı 51 bini, vaka sayısı 900 bini aşsa da, Georgia, Oklahoma ve Alaska’nın da aralarında bulunduğu bazı eyaletlerde Başkan Donald Trump’ın ve sağlık uzmanlarının itirazlarına rağmen, salgını yavaşlatmak için alınan sosyal mesafe önlemlerini gevşetmeye ve ekonomik faaliyetlere geri dönmeye başladı.

Georgia'da kuaförler ve spor salonları açıldı

Georgia Valisi Brian Kemp, kamu sağlığı yetkililerinin bütün uyarılarına rağmen, eyaletteki spor salonlarının, kuaförlerin, dövmecilerin ve benzeri iş yerlerinin açılmasına izin verdi.

Corona virüsü ülkede on binlerce kişinin ölümüne yol açmasının yanı sıra, neredeyse her altı çalışandan birinin işini kaybetmesine de sebep oldu. Son 5 hafta içinde 26 milyon kişinin işsiz kaldığı Amerika’da, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan sonraki en derin işsizlik krizi yaşanıyor.

Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’daki kuaför salonunu 33 gün sonra yeniden açan Lester Crowell, “Çok kötü etkilendik. Salonu ayakta tutmak için bankadaki birikmiş paramı kullanmak zorunda kaldım” diyor.

Georgia’yı hangi eyaletler izliyor?

Salgın kapsamında alınan önlemleri gevşeten tek eyalet Georgia değil.

Oklahoma’da, 24 Nisan Cuma günü itibariyle bazı işyerlerinin açılmasına izin verildi. Florida eyaletindeyse plajlar bir hafta önce açılırken, Güney Carolina geçtiğimiz hafta başında kısıtlamaları hafifletmeye başladı.

Aynı şekilde Tennesse eyaleti, 56 ulusal parktan büyük bir kısmını yeniden ziyarete açtı.

Texas’ta da, ekonomik faaliyetler kısmen yeniden başladı. Eyalet valisi, perakende mağazalarının, belirlenen sosyal mesafe koşullarını gözetmek şartıyla satışlara başlamalarına izin verdi.

Önümüzdeki hafta bu eyaletlere yenilerinin katılması bekleniyor.

Trump’ın seçim kaygısı

Kasım ayında yeniden başkan seçilmek için, salgın öncesinde büyük bir ivme yakalayan ABD ekonomisine güvenen Trump, ülkenin ekonomik faaliyetlere ne zaman ve hangi koşullar altında dönmesi gerektiği konusunda çelişkili mesajlar veriyor.

Geçen hafta, Demokrat valiler tarafından yönetilen bazı eyaletlere “özgürleşme” çağrısı yapan ve böylece ülke genelindeki karantina protestolarına dolaylı destek veren Trump, geçtiğimiz günlerde bu tavrından geri adım atan bir görüntü sergiledi ve Georgia’nın Cumhuriyetçi valisinin ekonomik faaliyetleri yeniden başlatma kararını eleştirdi.

Başkan Trump’ın sıklıkla eleştirdiği New York Valisi Andrew Cuomo, Amerika’nın herhangi bir eyaletinde önlemlerin çok erken hafifletilmesinin, başkaları için de tehdit oluşturduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG