Erişilebilirlik

ABD’de Bugün Seçici Kurul Oy Kullanıyor


Amerikan başkanlık seçim sürecinde fırtınalı günler bugün resmi olarak geride bırakılıyor. Her eyaleti temsilen seçilen ve Seçici Kurul olarak adlandırılan delegeler, bugün oylarını kullanıyor. Toplam 538 delegenin oylarıyla Donald Trump’ın başkanlığı resmen ilan edilmiş olacak.

Amerika’daki seçimlerde, 50 eyalet ve başkent Washington’da kullanılan oylarla önce seçici kurul belirleniyor, bu kurula seçilen delegeler de seçildikleri eyalette en fazla oyu alan aday için oy kullanıyor.

Her eyalete düşen seçici kurul sayısı eyaletin nüfusuna göre belirleniyor.

Demokrat aday Hillary Clinton, doğrudan verilen halk oylarında Trump’a yaklaşık 2 milyon 9 milyon oyluk fark attı ancak Trump, eyalet oy oranlarına göre belirlenen Seçici Kurul’da 306 delege kazandı. Hillary Clinton ise 232 delegede kaldı. Başkan olmak için 270 delegeye sahip olmak yeterli oluyor.

Clinton, California ve New York’ta büyük oy farkı elde etmesine rağmen Trump kılpayı farkla da olsa yeterli eyaleti kazandı ve Seçici Kurul’da avantajı ele geçirdi.

Bu Amerikan tarihinde toplam 5, son 16 yılda da 2 kez karşılaşılan bir seçim sonucu oldu. Sandıktan çıkan oy değil, Seçici Kurul’un oluşturduğu delegeler Amerikan Başkanı’nı belirliyor.

Birçok seçimde Seçici Kurul formalite oluyordu, ancak bu yıl belirleyici oldu.

Clinton destekçileri, 306 Cumhuriyetçi Kurul üyesini e-mailler ve telefonlarla adeta bombardımana tutarak Trump’ı reddetmelerini istedi.

Birçok Seçici Kurul üyesi eyaletlerinin seçtiği adaya bağlı olduklarını belirtti.

Seçici Kurul’un ilk kullanılmaya başlandığı 1789’dan bu yana Kurul üyelerinden eyaletleri dışında oy kullanan delegeler oldu ancak bunların sayısı elle sayılacak kadar.

Bazı Amerikan medya kuruluşları Seçici Kurul üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde, birçoğu eyaletlerinde kazanan Trump’ı destekleyeceklerini belirtti. Sadece Chris Suprun, Trump için oy vermeyeceğini belirtti.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Suprun “Bu işi Temsilciler Meclisi’ne götürmeliyiz” dedi.

Bazı uzmanlar Suprun dışında da Trump’a oy vermeyeceklerin olabileceğini belirtiyor ancak hiç kimse bundan emin değil.

En fazla Seçici Kurul 55 ile California’da.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG