Erişilebilirlik

ABD’de Bu Kez ‘Sanal Pazartesi’ Çılgınlığı


ABD’de Bu Kez ‘Sanal Pazartesi’ Çılgınlığı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Amerikan ekonomisinin can damarlarından biri olan “alışveriş sezonu” geçtiğimiz hafta Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nün ardından başladı. İlk verilere göre “Black Friday – Kara Cuma” için geçtiğimiz hafta yapılan tahminlerin çok üzerinde satış yapıldı. Alışveriş sezonu, “Sanal Pazartesi” adıyla bilinen ve özellikle elektronik eşyalarda büyük indirimlerin yapıldığı satışlarla devam ediyor.

Amerika’da Şükran Günü ertesinde başlayan alışveriş çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor. Perşembe gece yarısı başlayan ve yılın en yüksek hacimli alışveriş günü için yapılan satış tahminlerinin neredeyse iki katına ulaşıldı ve sadece Cuma günü ülke genelinde rekor 5,03 milyar dolarlık alışveriş yapıldığı açıklandı. Bu alışverişin yarısından fazlası sadece Amazon online satış platformunda yapıldı. Adobe araştırma şirketinin verdiği bilgilere göre satışlar 2016 ortalamasının %16,9 üzerinde. Adobe’ye göre bu sene önümüzdeki 6 hafta boyunca devam edecek olan Noel alışverişi sezonu boyunca 107,4 milyar dolarlık satış yapılması bekleniyor. Ulusal Perakende Satış Federasyonu’ndan gelen bilgiler ise 2016 yılı boyunca 678 milyar dolar olan satışların 2017 için minimum 682 milyar dolara çıkacağını gösteriyor.

Amerikalı tüketiciler Black Friday ile başlayan ve Cumartesi günü “Küçük İşletmeleri Destekleme Günü” ile devam eden alışveriş çılgınlığına Pazar günü koltuklarından kalkmadan devam etti ve bugün de meşhur -- Sanal Pazartesi-Cyber Monday” ile alışverişe devam ediliyor.

Her sene alışveriş sırasında müşteriler arasında çıkan arbedeyi gördüğümüz videolara bu sene rastlamadık. Bunun iki nedeni var, birincisi bir çok kişinin Amazon online platformunu kullanmayı tercih etmesi, diğeri de dükkanların Black Friday öncesinde bazı ürünleri online satışa çıkartıp Cuma günü sadece dükkandan alınmak üzere organize etmesi oldu.

Cumartesi ve Pazar günü yapılan satışların çoğu akıllı telefonlar oldu. I-Phone, en yakın rakiplerini bu sene de geride bıraktı ve yine en çok satılan telefon oldu. Bu sene en çok satılan ürünler arasında bir de Amazon’un Echo isimli ev içinde kullanılan robotu ve Fire isimli tableti de bulunuyor, çok büyük indirimlerle satılan bu iki ürün Noel hediyelerinin başını çekecek gibi görünüyor.

Bugün ise Cyber Monday –Sanal Pazartesi. Genellikle elektronik ürünlerin büyük indirimlerle alındığı bu gün aynı zamanda oyuncak almak için en ideal gün. Pazar günü Yahoo’da yayınlanan bir habere göre oyuncaklarda en iyi indirimler bugün yapılıyor. Salı günü ise ev dekorasyonu ve evcil hayvan ürünlerinde büyük indirimler yapılıyor.

Adobe’ye göre Cyber Monday bu alışveriş maratonunun en yoğun satışların yapılacağı gün olacak zira bu yıl Sanal Pazartesi de yaklaşık 6,6 milyar dolarlık satış yapılması bekleniyor.

Gelelim önümüzdeki haftaya: Bir ayın daha sonuna geliyoruz, hafta boyunca Perşembe günü istihdam raporu açıklanacak, onun öncesinde Çarşamba günü ABD ekonomisinin üçüncü çeyrek gayri safi hasılası açıklanacak, ve Cuma günü de Amerika için yine önemli bir veri olan araba satışları açıklanacak.

Hisse endeksleri ise haftanın ilk seansına iyi bir başlangıç yaptılar, S&P 500, Nasdaq ve Dow Endeksleri sabahın ilk saatlerinde yükselişteler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG