Erişilebilirlik

ABD'de Beş Eyalette Önseçimler


Amerika’nın kuzeydoğusundaki beş eyalet bugün önseçimlere gidiyor. Bu eyaletlerde dikkatler Cumhuriyetçi Parti’ye ve özellikle de partinin önde giden aday adayı Donald Trump’a yoğunlaşmış durumda. Emlak milyarderi Trump’ın bu beş eyaletten zaferle çıkması bekleniyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili seçmenler, Pennsylvania, Connecticut, Delaware, Maryland ve Rhode Island eyaletlerinde sandık başına giderek, kendi partilerinin favori adaylarını belirleyecek.

Trump’ı önseçimlerde yenilgiye uğratamayacağını kabullenen Cumhuriyetçi Partili rakipleri, Texas Senatörü Ted Cruz ve Ohio Valisi John Kasich, New Yorklu emlakçının delege çoğunluğunu kazanmasını önlemek amacıyla ortak stratejik kampanya yürütmeye karar verdi.

Donald Trump iki rakibinin girişimini “çaresiz çabalar” diye yorumladı.

Donald Trump
Donald Trump

Bugün bu eyaletlerde kazanacağı delegelerin, kendisini Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığına daha da yakınlaştırması beklenen Trump’ın adaylığını temmuz ayındaki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’ndan önce garantilemesi için 1237 delege kazanması gerekiyor. Ancak Trump bu barajın altında kalırsa, bu kez Cruz ve Kasich son şansını Clevland’daki kurultayda deneyerek delegelerin salt çoğunluğunu kazanmaya çalışacak.

Hillary Clinton dört eyalette güçlü

Kamuoyu yoklamaları, Demokrat Parti adaylarından Hillary Clinton’un dört eyaletten önde olduğunu gösteriyor. Vermont Senatörü Bernie Sanders, anketlere göre Rhode Island eyaletini alacak görünüyor.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Clinton, bugünkü önseçimlerde kayda değer miktarda delege toplamayı başarırsa, kendi partisinin adaylığı için gerekli delege salt çoğunluğu olan 2383 rakamına önemli ölçüde yaklaşmış olacak. Eski Dışişleri Bakanı halen 1962 delegenin desteğine sahip. Beş eyalette bugün Demokrat Partili toplam 462 delege belirlenecek. Gelecek ayki önseçimlerde de 276 delegenin belirlenmesi bekleniyor. Clinton bu delegelerin yarısını dahi kazansa adaylık için gerekli rakamı tutturabilecek.

Bernie Sanders ise dezavantajlı olmasına rağmen Temmuz’daki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’na kadar yarışta kalacağını açıkladı. Kendisini “demokratik sosyalist” diye tanımlayan Vermont Senatörü, çalışanların ücretlerin arttırılması, özel çıkar gruplarının siyasilere yaptığı bağışların yasaklanması, Wall Street’in siyaset üzerindeki nüfuzunun azaltılması, büyük bankaların bölünmesi, evrensel sağlık sigortası ve ücretsiz üniversite eğitimi gibi konular üzerinden kampanya yürütüyor. Sanders bu açıdan genç seçmenlerin tercihi oldu. Vermont Senatörü dünkü konuşmasında Amerikalılar’a “statükonun dışında düşünme” çağrısı yaptı.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Geçmişte başkan eşi olan ve daha sonra da iki dönem New York senatörlüğü yapan Hillary Clinton dünkü kampanyasını Cumhuriyetçi aday adayı Donald Trump üzerine yoğunlaştırdı ve milyarder emlakçının halktan uzak biri olduğunu iddia etti.

Trump ise bugünkü önseçim önceki kampanyasında kendi partisine yüklendi ve kendisine diğer adaylar kadar adil davranılmadığını savundu. Trump, siyasi sistemin hileli olduğunu öne sürdü.

Trump’ın rakiplerinden Kasich’in gelecek haftaki Indiana önseçimlerinde kampanya yürütmeyip Cruz’un şansını arttırmaya çalışması bekleniyor. Ancak pratikte Trump’ın iki rakibinin ortak stratejisinin yürümesi oldukça zor görünüyor. Ççünkü Kasich Indiana önseçimlerinden çekilse bile, ülke genelinde Cumhuriyetçi seçmenin kendisine oy vermesini istiyor.

Donald Trump halen 845, Cruz 559 ve Kasich de 148 delegeye sahip.

Donald Trump, Ted Cruz ve John Kasich
Donald Trump, Ted Cruz ve John Kasich

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG