Erişilebilirlik

ABD'de Başkanlık Yarışı Kızışıyor


ABD'de Başkanlık Yarışı Kızışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Amerika’da bu yıl yapılacak başkanlık seçimi için kıran kırana yarışan aday adaylarından dördü, senatör. Biri Demokrat, üçü Cumhuriyetçi Partili olan bu senatörler, hem yoğun seçim kampanyalarını hem de Senato’daki görevlerini birarada yürütüyor

1 Şubat’ta Iowa eyaletinde yapılacak ön seçimler bu yıl Senato’nun işleyişini, 2017’deyse hangi partinin Senato’ya hakim olacağını belirleyecek.

Cumhuriyetçi Parti aday adayları birbirlerini sık sık eleştiriyor.

Ted Cruz, Marco Rubio ve Rand Paul, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmaya çalışıyor. Demokrat Parti cephesindeyse Vermont senatörü Bernie Sanders’ın Hillary Clinton’ı zorladığı görülüyor.

Washington’un kıdemli simalarından biri olan Sanders’ın rakibi Cumhuriyetçi senatörlerse, kendilerini, hizmet ettikleri Kongre dahil Washington’daki güç odaklarıyla mücadele eden aykırı siyasetçiler olarak yansıtıyor.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Rand Paul, ​“Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti ortak olup bizi felakete sürüklemeye çalışıyor" dedi.

Washington’daki kurulu düzen karşıtı bu mesajlar, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’in Cumhuriyetçi Parti’nin liderlik yapabileceğini gösterme hevesiyle ters düşüyor.

2016'nın Kongre için hiç de verimli bir yıl olmayacağını savunan siyaset uzmanı Stan Collender'e göre bunun nedeni, "Kongre’nin 2016 başkanlık seçimleri için kampanya taktiği olarak kullanılması.”

Partilerüstü Politika Merkezi'nden John Fortier'e göre, ​başkan aday adayları bazen Senato dışında olacakları için oylamalara katılamayacak.

Cumhuriyetçi Parti, dört sandalye farkla Senato’da çoğunluğa sahip. Uzmanlara göre Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını aşırı muhafazakar Ted Cruz’un alması durumunda Mitch McConnell’in işi daha da zorlaşacak.

Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri ​McConnell, başkanlık tartışmalarının dışında kalmaya çalışıyor.

Ancak McConnel, “Amerikan halkı bizi iş yapmamız için seçti. Başkan aday adaylarıysa işimizi engellemeye çalışıyor” dedi.

Kamuoyu yoklamalarına göre Ted Cruz, 1 Şubat’ta ilk ön seçimin yapılacağı Iowa eyaletinde yarışı önde götürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG