Erişilebilirlik

ABD'de Asgari Ücret Tartışması


ABD'de Asgari Ücret Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Amerika’da geçtiğimiz haftalarda binlerce protestocu, asgari ücretin arttırılması için gösteri yaptı. Amerika’nın Sesi muhabiri Mike O’Sullivan, Kongre’nin bu konuda adım atmaması üzerine asgari ücret tartışmasının eyaletler ve kentler düzeyinde yapıldığını bildiriyor

Fast food restoranlarında çalışanlar, Amerika’daki bazı kentlerde şimdiye kadarki en büyük protesto gösterilerini düzenledi.

Göstericiler, fast food sektörü ve diğer küçük işletmelerde çalışanların aldığı asgari ücretin yükseltilmesini istiyor.

Başkan Obama da asgari ücretin yükseltilmesini destekliyor:

”Amerika’nın dört bir yanında fast food sektörü çalışanları, ailelerini geçindirebilmek için asgari ücretin yükseltilmesini istiyor. Şu gerçeği inkar etmek imkansız: Amerika, asgari ücretin yükseltilmesini hakediyor.”

Ortalama asgari ücret, şu an saatte 7 dolar 25 sent.

Ancak asgari ücret, bazı kent ve eyaletlerde daha yüksek. Örneğin California’da asgari ücret, saatte 9 dolar. Seattle kenti ise saatte 15 dolarla Amerika’daki en yüksek asgari ücreti veriyor. Protestocular, saatte 15 doların ulusal asgari ücret olmasını istiyor.

Los Angeles Belediye Başkanı, üç yıl içinde asgari ücretin saatte 13 dolar 25 sente çıkarılmasından yana.

Amerika Küçük Ölçekli İşletmeler Dairesi Başkanı Maria Contreras-Sweet ise Kongre’nin asgari ücretin yükseltilmesine karşı olduğunu söylüyor:

”Başkan Obama, asgari ücretin saatte 10 dolar 10 sente çıkarılacağını açıklamıştı. Ancak ülke çapında farklı ekonomik şartlar ve standartlar olduğunun farkındayız. Kongre harekete geçmediği için bazı eyaletler kendi başlarının çaresine bakıyor.”

Otomobil tamirathanesi sahibi Freeman Ho, asgari ücretin yükseltilmesinin sorun yaratacağını düşünüyor. şüpheyle bakıyor:

”Eğer asgari ücret yükseltilirse hizmetlerimizin fiyatını arttırmak zorunda kalacağız.”

Ancak Freeman Ho, işçilerin ailelerini geçindirmek için mevcut asgari ücretten fazlasına ihtiyacı olduğunun da farkında:

”Asgari ücretin yükseltilmesi, işçilerimizin alım gücünü arttıracak.”

Los Angeles Çalışma Federasyonu’ndan Rusty Hicks, birçok işçinin uzun saatler çalışıp az ücret aldığını söylüyor:

”Eğer tam zamanlı olarak yani haftada 40 saat çalışıyorsanız kendinizi ve ailenizi rahatça geçindirebilmeli, topluma katkıda bulunabilmelisiniz.”

İş çevreleri ve Kongre’deki çok sayıda Cumhuriyetçi Partili siyasetçi, asgari ücretin arttırılmasının, birçok kişinin işini kaybetmesine yol açacağını öne sürüyor. Asgari ücretin yükseltilmesini isteyenlerse bu sayede Amerikan ekonomisinin büyüyeceğini ve işçilere ihtiyaçları olan mali desteğin sağlanacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG