Erişilebilirlik

ABD’de Alışılmışın Dışında Bir Düello


ABD’de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar 20’den fazla tartışma programında karşı karşıya geldi. Gelecek program ise belki de en farklısı olacak.

İki parti de bugüne kadar, tartışmalarını kendi içinde yaptı. Cumhuriyetçiler birbirleriyle program yaptı, Demokratlar da kendi aralarında tartıştı. Her seçimde, iki tarafın da adayları kesinleşene kadar da hep bu yol izlendi.

Ancak adaylardan biri ABD’nin en ünlü gece programlarından Jimmy Kimmel Live’a konuk oldu ve Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Bernie Sanders’in iki hafta içinde açık oturuma katılabileceklerinin sinyalini verdi.

Jimmy Kimmel’ın şovuna katılan isim ise Donald Trump idi. Şov esnasında konu Hillary Clinton’ın California önseçimleri öncesi rakibi Bernie Sanders’la tartışma programına katılmayı reddetmesine geldi.

“Peki Hillary’nin yerine Trump, Bernie Sanders’ın karşısına çıkar mıydı?” Kimmel’ın bu sorusuna Trump, bir hayır kurumu için olsa çıkabileceği yanıtını verdi. Bu meydan okumayı Sanders’in kabul etmesi de uzun sürmedi. Sanders Twitter hesabından, “Hadi bakalım, 7 Haziran’daki önseçimler öncesi Donald Trump’la California’da tartışmayı dört gözle bekliyorum,” diye yazdı.

Trump bugüne kadar,11 tartışma programına katıldı ve diğer 16 adayı elemeyi başardı. Son katıldığı program Mart başındaydı.

Sanders da Clinton ile en son Nisan ayı ortasında tartışma programına katıldı. Ancak Clinton’ın dikkati artık Sanders değil Trump’ın üzerinde. Zira 7 Haziran önseçimlerinde adaylığı garantilemesi bekleniyor.

Adaylığı kazanan isimler Kasım’daki seçim öncesi üç tartışma programında biraraya gelecek. Bunlardan biri belki 26 Eylül’de olacak.

Trump, Clinton’ı ve Demokrat Parti sistemini eleştirirken, Sanders’a duyduğu sempatiyi zaman zaman dile getirmişti.

Eğer gerçekleşirse Trump-Sanders düellosunun farklı bir dinamiği de olacak. Daha önce hiç bir siyasi sistemin parçası olmayan bir aday ile Amerikan siyasetini işleyiş şeklini kökten değiştirmek üzerine kampanyasını sürdüren bir aday karşı karşıya gelecek.

Birçok ulusal ankete göre, Kasım’daki seçimde Trump ve Sanders karşı karşıya gelse, kaybeden taraf neredeyse 10 puan farkla Trump olabilir. Trump, Clinton ile ise neredeyse eşit durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG