Erişilebilirlik

ABD’de Açık Hava Sinemalarına Büyük İlgi


ABD’de Açık Hava Sinemalarına Büyük İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
Amerika’da yaklaşık 50 yıl önce arabanızda oturarak film izleyebileceğiniz 4 bin açık hava sineması vardı. Arabayla sinemaya gitmek ve arabadan inmeden film izlemek son derece popülerdi. Şimdiyse bu sinemaların sayısı birkaç yüzü geçmez. Ancak Amerika’da yeni bir tür açık hava sineması, sinemaseverlerin yeniden ilgisini çekiyor.
Washington’un banliyölerinden Rosslyn’de bir parkta çok büyük bir portatif ekran kuruluyor. Akşam, festival kapsamında bir film gösterilecek.

Brynne Magaziner, gösterime eşiyle birlikte erkenden gelmiş, ”Her yaz en az birkaç kez gelmeye çalışıyoruz. Bu güzel havada dışarıda film izlemek çok keyifli. Gösterimin ücretsiz olmasıysa ayrıca hoşumuza gidiyor,” diyor.

Nick Donner, arkadaşlarıyla gelmiş, ”Bu işin sosyal yönünü seviyorum, arkadaşlarımda birlikte uzun zamandır görmediğim bir filmi izlemek beni rahatlatıyor.” diyor.

Rosslyn semtinin gelişmesi için oluşturulan grup, Açık Hava Film Festivali’ni 2007’de başlatmış. Mayıs ortasından Ağustos sonuna kadar her Cuma ücretsiz film gösterimi yapılıyor. Grubun iletişim sorumlusu Lee Anne McLarty, ”İnsanların Rosslyn semtine ilişkin önyargılarını değiştirmek istiyoruz. Bunun için de iş merkezi olarak tanınan Rosslyn’de insanlara kültürel faaliyetler ve eğlenceye yönelik yeni deneyimler sunuyoruz,” diyor.

McLarty, film gösterimlerine gecede ortalama bin kişinin katıldığını söylüyor: ”Gösterimlere genç çalışanlar, Arlington semti ve Washington’da yaşayanlar, hatta Maryland ve Virginia eyaletlerinin banliyölerinden gelenler katılıyor.”

Son yıllarda parklarda, boş arazilerde ve alışveriş merkezlerinde film gösterimleri yapılması dikkat çekiyor. Bunların çoğu, kentsel dönüşüm ve canlandırma girişimlerinin birer parçası.

Washington’un semtlerinden birinde altı yıl önce başlatılan NoMa Yaz Ekranı Festivali’nin pazarlama sorumlusu Rachel Davis, ”Festivali oluşturduğumuzda semtimizde çok fazla kalkınma projesi yoktu. Etrafta konutlar vardı. Amacımız semt sakinlerinin biraraya gelip topluluk oluşturabilecekleri bir etkinlik düzenlemekti,” şeklinde konuşuyor.

Çiseleyen yağmur, sinemaseverleri caydırmıyor. Filmden önce birşeyler atıştırmak isteyenler seyyar restoranlara uğruyor.

Kimileri, gençlik yıllarında arabalarında film izledikleri sinemaları hatırlıyor.
Luba Cherbakov, ”Ortamın havası bize o eski sinemaları hatırlatıyor. Arkadaşlarınızı, yemeğinizi, şarabınızı getirip güzel bir film izleyebilirsiniz,” diyor.

Açık hava sineması furyası en çok Stephen Bastas’ın işine yaramış. Sinema ekranları kiralayan Moonflics şirketinin ortağı olan Bastas, yedi kişilik ekibinin yaz boyunca Washington’un farklı semtlerinde ekran kurduklarını söylüyor.

Stephen Bastas, ”İşler iyi gidiyor. Son iki buçuk yıldır kapasitemiz ikiye katlandı. Bu eğilimin devam etmesini umuyoruz, ve belli ki zaten böyle de gidecek,” diyor.

Sinemaseverler esintili yaz gecelerinde yıldızların altında film izlemenin keyfini uzun yıllar çıkaracağa benziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG