Erişilebilirlik

ABD’de 200’e Yakın Demokrat Kongre Üyesinden Trump’a Dava


Demokrat Kongre üyeleri, küresel çapta iş yapan şirketlerine yabancı para akışından dolayı Başkan Donald Trump’a dava açıyor.

Demokrat Senatör ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan 200 kişilik davacı grup, Trump’ı anayasanın kar ve ücretlerle ilgili maddesini ihlal etmekle suçluyor. Dava dosyasının bu sabah erken saatlerde başkent Washington’daki bölge mahkemesine sunulduğu belirtildi.

Davacılar, dava açacak koşullara sahip olduklarını zira anayasadaki ilgili maddede yabancı hediye ve ödemeleri sadece Kongre’nin onaylayabileceğinin yazıldığını söylüyor.

Dava girişimini organize eden isimlerden Demokrat Senatör Richard Blumenthal, “(Bu ülkenin) kurucuları, Kongre’ye eşsiz bir rol, eşsiz bir hak ve sorumluluk verdiler” dedi.

Trump, şirketlerinin yönetimini yetişkin oğulları ve kıdemli bir yöneticiye devretmiş ama sahipliğini değiştirmemişti. Bu durum, Başkan’ın, ‘Trump Organizasyonu’nun yabancı hükümetlerden elde ettiği gelirleri dahil karlarından yarar sağlayabileceği anlamına geliyor.

Aynı türdeki üçüncü dava olan yeni davanın dilekçesinde, Trump Organizasyonu’na yapılan yabancı ödemelerin tüm boyutunun bilinemeyeceği çünkü Başkan’ın vergi beyannamelerini kamuoyuyla paylaşmadığı belirtiliyor.

Bu hafta içinde de iki eyaletin Demokrat adalet bakanları Trump’a karşı benzer dava açmıştı. Trump’ın yemin töreninden birkaç gün sonra da, merkezi Washington’daki CREW adlı bir kuruluş yine aynı sebeple başkana dava açmıştı.

Trump ve Adalet Bakanlığı bu davaları temelsiz olarak niteliyor ve ilgili anayasa maddesinin otel ödemeleri ve emlak işlemleri gibi normal işleri engelleme niyeti taşımadığını savunuyorlar.

Demokrat John Conyers, kendisi ve Senatör Richard Blumenthal’in, “Bir başkana karşı açılmış davada en yüksek sayıda Kongre üyesini davacı olarak topladıklarını” söyledi. Conyers, bu adımı “zevk için ya da parti çekişmesi mantığıyla atmadıklarını, Trump’ın kendilerine başka seçenek bırakmadığını” belirtti.

Dava açılırken sadece Demokratlar’dan imzacı olmaları istendi ancak Blumenthal ve Conyers Cumhuriyetçiler’i de bu girişime katılmaya çağırmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG