Erişilebilirlik

ABD Dışişleri: ‘Türkiye’yle Aktif Koordinasyon Halindeyiz’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Türkiye ve ABD’nin hem Türkiye’nin güvenliği hem de Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumu etkileyen tüm konularda aktif koordinasyon içinde olduğunu belirtti.

Palladino günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Başkan Trump’ın kendisine Suriye’de Fırat’ın doğusunda harekete geçmeye olumlu yanıt verdiğini öne sürdü. Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Fırat’ın doğusuna saldırabileceklerini söylediği yanlış bir beyanat, öyle değil mi?” şeklindeki bir sorusunu şöyle yanıtladı:

“Evet. ABD ve Türkiye, hem Türkiye’nin güvenliğini hem de IŞİD’i kalıcı yenilgiye uğratma çabası kapsamında Amerikan güçlerinin mevcut olduğu kuzeydoğu Suriye’deki durumu etkileyen tüm konularda aktif koordinasyon yürütüyor. (IŞİD’e karşı) Bu çabada son dönemde önemli ilerlemeler sağladık ama iş daha bitmedi. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen haftaki telefon görüşmelerinde bu konuları konuştu. Dışişleri Bakanı (Mike) Pompeo ve (Türk) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da ayrı yaptıkları telefon görüşmesinde bu konuyu ele aldı. Her iki ülke de, terörün Türkiye’ye, bölgeye ve ötesine oluşturduğu tehditlere karşı koymak için koordine halinde olmaya odaklanmayı sürdürüyor. Türkiye’yle ilerleme sağlamakta olduğumuza inanıyoruz.”

Palladino bir başka soru üzerine, Suriye’de siyasi çözümün tek yolunun Cenevre’de BM öncülüğündeki siyasi süreçten geçtiğine yönelik inançlarını yineledi ve BM özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın siyasi sürecin önünü açmaya yönelik çabalarına tam destek verdiklerini belirtti. Palladino, Amerika olarak tüm ilgili taraflarla temaslarının süreceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG