Erişilebilirlik

ABD Corona Testi Uygulamasını İkinci Kez Değiştirdi 


Amerika Corona virüsü testinin kimlere yapılacağıyla ilgili kuralı ikinci kez değiştirdi. Daha önce virüse yakalananlar arasında sadece hastalığın belirtilerini gösterenlere test uygulanırken, bundan böyle belirti göstermeyenlere de test yapılması gerektiği açıklandı.

“Virüse Yakalananlarla Temas Edenler Mutlaka Test Yaptırmalı”

ABD Hastalıklardan Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) Ağustos ayının sonlarında yayınladığı açıklamada virüse yakalananlarla temasta bulunanların hastalık belirtisi göstermemeleri durumunda test yaptırmasının gerekli olmadığı savunulmuştu. Bu açıklama eyaletlerdeki sağlık yetkililerinin ve uzmanların tepkilerine yol açtı.

CDC 24 Ağustos’ta yayınladığı açıklamanın öncesinde, virüse yakalananlarla temasa maruz kalan herkesin test yaptırması gerektiğini savunuyordu. Dolayısıyla, Cuma günü yayınlanan açıklamada bu çağrı yinelenmiş oldu.

Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Topluluğu adlı kurumun başkanı Thomas File, “Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin test yaptırma kurallarında yeniden bilime dayalı bir yaklaşım sergilemesi toplum sağlığı ve bu pandemiye karşı ortak mücadelemiz açısından iyi bir haber” dedi.

Geçen ay bazı eyalet yetkilileri Trump yönetiminin kimlerin test yaptırması gerektiğiyle ilgili yaklaşımının, Başkan’ın yeni vaka sayılarının önüne geçme çabası olduğunu ileri sürmüştü.

Reuters haber ajansına konuşan Trump yönetimi yetkilileri bu yeni kararın siyasi bir adım olmadığını, “mevcut deliller çerçevesinde toplum sağlığı için en iyi yaklaşım” olduğunu söyledi.

3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için kampanyasını sürdüren Trump, Haziran ayında bir miting sırasında yaptığı konuşmada, virüs testi yaptırmanın “iki ucu keskin bıçak” olduğunu savunmuş, vaka sayılarının artmasının Amerika’yı “olduğundan daha vahim durumda” gösterdiğini iddia etmişti. Trump’ın mitingde “Lütfen, testleri biraz yavaşlatın” şeklindeki ifadesiyle ilgili olarak bir Beyaz Saray yetkilisi Reuters’a açıklamada bulunarak bu sözlerin espiri niteliğinde olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG