Erişilebilirlik

ABD’de Corona Kurallarını Gevşeten Yeni Yönerge


ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Corona virüsüne ilişkin daha önce salgınla mücadele kapsamında yayımladığı yönergede değişikliğe gitti.

Değişikliki Beyaz Saray'da düzenlenen Corona virüsüyle mücadele toplantısında CDC Başkanı Robert R. Redfield açıkladı.

Böylelikle Corona virüsüne yakalanan kişilerle temas etmiş olan ancak semptom göstermeyen ve özellikle zaruri hizmet sektöründe çalışan kişilerin işlerine dönmelerinin önünü açıldı.

Değişiklik, işe dönecek olanlara günde iki kez ateşlerini ölçmeleri ve sürekli maske takmaları şartı getirdi.

CDC’nin internet sitesinde dikkat çeken değişiklik

Yeni yönergenin açıklanmasından bir gün önce CDC’nin internet sitesinde bir değişiklik dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan kuruluş, Başkan Donald Trump’ın Corona virüsü tedavisi için sık sık gündeme getirdiği hidroksiklorokin ilacıyla ilgili bazı bilgileri sitesinden kaldırdı.

Reuters haber ajansı, dört gün önce sıtma, romatizma ve lupus tedavisinde kullanılan ilaçla ilgili sitede yer alan doktorlara yönelik doz tavsiyelerinin, denetime dayalı bilimsel verileri esas almadığını ve kaynağı olmayan olayları temel aldığını bildirmişti.

Reuters ayrıca kaldırılan bölümün, Başkan Trump’ın hidroksiklorokinin Corona virüsü tedavisi için daha geniş çapta kullanılmasını desteklemesinin ardından oluşturulduğunu yazmıştı.

CDC’nin internet sitesinden kaldırılan bölümde yer alan ''Covid-19’un tedavisinde hidroksiklorokinin dozu ve süresi bilinmese de bazı ABD’li doktorlar kişisel deneyimlerine dayanarak bu ilacı kullanmanın farklı yollarını bildirdi,’’ ifadesi bilimsel veriye dayanmadığı gerekçesiyle uzmanlarca eleştirilmişti.

Bu bölüm artık, ''Covid-19’un engellenmesi ya da tedavisinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayını almış bir ilaç ya da tedavi yok,'' ifadesiyle başlıyor. Kısaltılan bölümde ayrıca, ''Hidroksiklorokin ve klorokinin klinik deneylerde incelemesi sürüyor,'' deniliyor.

CDC, Reuters’in haberi üzerine, ''Corona virüsü ile mücadele görev gücünün acil eylem talebi üzerinde doktorlar için bir kılavuz oluşturduklarını'' açıklamıştı. CDC’den içeriğin değiştirilmesi ile ilgili yeni bir açıklama ise gelmedi.

Fauci: ''Kuralların gevşetilmesi için planlamalar var''

Trump yönetimi, Corona virüsü salgınının yayılmasının engellenmesi kapsamında uygulanan sosyal mesafe önlemlerinin Nisan ayı sonuna kadar başarılı sonuç vermesi halinde kuralları gevşetmeye hazırlanıyor. Bu adımla, zaruri sektörlerde çalışan ve semptom göstermeyen kişilerin işe dönmesinin önünün açılması bekleniyor.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Corona virüsüne karşı alınan önlemlerle salgının kontrol altına alınması durumunda, ülkede bazı faaliyetlerin normale dönmesi için planlamaların başladığını söyledi.

Fauci, ''Eğer başarılı olursak, normale yeniden geçişin nasıl olacağını en azından planlamak mantıklı olur'' dedi. Fox haber kanalına konuşan Fauci, ''Bunu hemen şimdi yapacağımızı söylemiyorum ama yavaş yavaş bu süreci başlatmaya hazırlıklı olmalıyız,'' ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG