Erişilebilirlik

'ABD Çin'e Baskıyı Arttıracak'


Amerika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nikki Haley, geçen hafta ilk kez bir kıtalararası balistik füzeyi başarıyla deneyen Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları uygulaması için Çin üzerindeki baskıyı arttıracaklarını söyledi.

CBS kanalına konuşan Haley, Amerika'nın çatışmadan kaçınmak istediğini, ancak Kuzey Kore'nin nükleer gayretlerini durdurmaya da kararlı olduğunu belirtti.

Haley, "Bir kıtalararası balistik füze fırlatmış olmaları, sadece bizim için değil dünyadaki birçok dostumuz için de dev bir tehlike oluşturuyor ve buna engel olmalıyız" dedi.

Nikki Haley şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu konuda sıkı mücadele göstereceğiz. Sadece Kuzey Kore üzerinde değil, Kuzey Kore'ye karşı kararlar ve yaptırımlara uymayan diğer ülkeler üzerinde de sıkı baskı uygulayacağız. Çin'e karşı sıkı baskı uygulayacağız çünkü Kuzey Kore'yle ticaretin yüzde 90'ı Çin'den oluyor ve dolayısıyla, yardımcı oluyor olsalar da daha fazlasını yapmalılar."

Çin Kuzey Kore'nin en büyük müttefiki ve ticaret ortağı. Şu ana kadar Pekin, diğer ülkelerle birlikte Kuzey Kore'nin son füze denemesini kınadığını ifade ederek, bunun BM kararlarının "açıkça ihlali" olduğunu vurguladı ancak yaptırımlar konusunda kesin birşey söylemedi.

Haley BM Güvenlik Konseyi'nin geçen Çarşamba günü Kuzey Kore konulu acil oturumunda, yeni bir taslak karar tasarısının gelecek günlerde konsey üyelerine sunulacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG