Erişilebilirlik

ABD-Çin Ticaret Görüşmelerinde Yeni Umut


Çinli bir delegasyon Pekin-Washington arasındaki ticaret görüşmelerinin yeni turu için Washington’a geliyor. Çin heyetine Başbakan yardımcısı Liu He’nin başkanlık edeceğinin açıklanması heyetin görüşmelerden çekilebileceği yönündeki söylentilerin ortadan kalkmasına neden oldu. Görüşmelerin Perşembe günü başlaması bekleniyor.

Açıklamanın Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Çinli ihracatçıları zor durumda bırakan çatışmayı sonlandırmaya niyetli olduğunu gösterdiği yorumları yapıldı.

Liu’nun görüşmelere katılacak olması dünyanın iki büyük ekonomisinin en erken bu hafta olacak şekilde uzlaşıya varmaları umutlarını arttırıyor.

Görüşmelerdeki geri adım finans piyasalarında sürpriz etkisi yaratmıştı. ABD borsaları Salı günü de düşüş göstererek iki gün arka arkaya düşüş yaşamış oldu.

Trump yönetimi Pekin’den Çinli küresel rakiplerin hükümet destekli robot üretimiyle ilgili planlarını geri çekmesini istiyor. Washington, Avrupa, Japonya ve diğer ticaret ortakları bunların Çin’in vaatlerine ters düştüğünü ve Pekin’in çaldığı teknolojinin parçası olduğunu söylüyor.

Başkan Trump’ın Pazar günü yaptığı 200 milyar dolarlık Çin ithal ürününe yüzde 10 ila 25 arası gümrük vergisi getirilebileceği açıklaması küresel piyasalarda düşüşe neden olmuştu.

Çinli bir sözcünün Pazartesi günü bir heyetin ABD’ye gitmeye hazırlandığını söylemesiyle piyasalarda az da olsa toparlanma sağlandı. Bu açıklama yapıldığında henüz başbakan yardımcısı Liu’nun bu heyete başkanlık edeceği bilinmiyordu.

Salı günü Çin’in ana borsa endeksi yüzde 0,7 yükseldi ve diğer Asya piyasalarında da yükselme görüldü.

Görüşmelerde ABD heyetine de Ticaret Temsilcisi Robert Lightizer ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin başkanlık edecek.

Mnuchin Pazartesi günü yaptığı açıklamada Çin’in daha önceki 10 görüşmede ele alınan bazı konularda geri adım attığını söylemişti.

Bunun karşılığında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Geng Shuang Pekin’in görüşmeler konusunda samimi olduğunu kaydetti.

Trump’ın gümrük vergilerini arttırma tehdidiyle ilgili olarak “benzer durumlar daha önce birçok kez yaşandı” diyen Geng “ABD’nin hala Çin’le birlikte çalışabilecek olmasını umuyoruz. Karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde birbirimizin haklı kaygılarını çözeceğiz ve karşılıklı çıkar ve kazanç getiren bir anlaşmaya ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD Çin’i yabancı şirketleri piyasa erişimi karşılığında teknoloji paylaşımı yapmaya zorlamakla, Çin firmalarını haksız şekilde sübvanse etmekle ve ABD’nin ticaret sırlarını çalmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG