Erişilebilirlik

ABD- Çin Arasında Ticaret Savaşı


Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşı kızışıyor. Washington, Çin’in otomobil parçalarına devlet sübvansiyonu vererek haksız rekabete yol açtığını iddia ediyor.

Çin ise Amerika’nın araç lastiği ve mutfak gereçleri dahil 30 kadar ürün üzerindeki gümrük tarifelerini haksız biçimde yükselttiğini söylüyor.

Bu şikayetini resmiyete geçirmek üzere Çin, Pazartesi sabahı Amerika’yı Dünya Ticaret Odası’na şikayet etti.
Amerika da aynı kuruma başvurarak Çin’in oto yan sanayiine uyguladığı sübvansiyonların haksız rekabete yol açtığı şikayetinde bulundu.

Başkan Barack Obama’nın Ohio’da yayaptığı seçim konuşmasında konuşmada bu konuya yer verdi. Ohio, Amerikan oto yan sanayiinin kalbi olarak biliniyor. 350 milyar dolarlık oto ve oto yan sanayii 800 bin kişiye istihdam alanı yaratıyor.
Amerika, Çin’in yerli oto sanayiine 2009-2011 yılları arasında 1 milyar dolar sübvansiyon verdiğini iddia ediyor.

Çin, Amerika’ya otomobil satmıyor, ancak gelişmekte olan ülkelere yaptığı ihracat son yıllarda giderek arttığından bu, Amerika’nın bu ülkelerdeki rekabet şansını olumsuz etkiliyor. Ancak, Çin Amerika’ya oto yedek parçaları satıyor, ve bu satışlar yüzünden oto yan sanayide çalışan çok sayıda Amerikalı son zamanlarda işini kaybetti. Çin’in kendi ekonomisi yavaşladığından, oto yedek sanayinde stok fazlası var ve Çin bunu Amerika dahil diğer ülkelere ucuz fiyatlarla satarak azaltmak istiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG