Erişilebilirlik

ABD Çekimser Kaldı BM Güvenlik Konseyi İsrail’e Dur Dedi


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasadışı yerleşimini kınayan tasarıyı kabul etti.

Güvenlik Konseyi’nin çoğunlukla kabul ettiği tasarıda , İsrail’in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki tüm Filistin topraklarındaki tüm yerleşim faaliyetlerini derhal ve tamamen sona erdirmesini istendi.

Kabul edilen tasarıda ayrıca İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında yerleşme faaliyetlerinin acil bir şekilde tamamen durdurulması da talep edildi.

Güvenlik Konseyi’ne üye 14 ülke tasarı için evet oyu kullandı. Güvenlik Konseyinin daimi üyesi ABD ise tasarı için çekimser kaldı.

ABD Çekimser Kaldı BM Güvenlik Konseyi İsrail’e Dur Dedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Şimdiye kadar Güvenlik Konseyi’ne sunulan İsrail aleyhinde tasarıları veto eden ABD’nin bu kez çekimser oy kullanmasıyla tasarı kabul edilmiş oldu.

Tasarı daha önce Mısır tarafından çarşamba günü Güvenlik Konseyine sunulmuş ancak yine Mısır'dan gelen talep üzerine ertelenmişti.

İsrail’in kınayan tasarı bu kez yeniden Venezuela, Yeni Zelanda, Malezya ve Senegal tarafından Güvenlik Konseyinin gündemine getirildi.

Trump’ın çabası yetmedi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile konuşup tasarının veto edilmesini sağlamasını istediği iddia edildi. Tasarıyı desteklemediğini daha önce açıklayan Trump’ ın da Güvenlik Konseyi’nde oylanacak karar tasarının veto edilmesi için kulis yaptığı öğrenildi. Trump’ın Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah Sisi ile Güvenlik Konseyinde oylanacak tasarı hakkında görüştüğü belirtildi.

Bir İsrailli yetkili CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin Obama yönetimini veto etmeyi ikna etmeyi başaramadığını söyledi.

Trump: ‘BM 20 Ocak’tan sonra farklı olacak’

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde İsrail aleyhine alınan karara tepki gösterdi. Trump, Twitter hesabından, “ Birleşmiş Milletler’e gelince 20 Ocak’tan sonra farklı olacak” paylaşımında bulundu. ABD’nin tasarıyı veto etmeyip çekimser kalarak Güvenlik Konseyi’nden geçmesini sağlamasına tepki gösterdi.

Ban: ‘Müzakerelere yeniden başlaması yönünde memnuniyet verici bir karar’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kararın yeniden müzakerelere dönülmesi için büyük bir adım olduğunu belirtti. Kararın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Oylama sonrasında açıklama yapan, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, İsrail’in sürekli artan yerleşim birimleri sayısının iki devletli çözümü tehlikeye attığını söyledi. Power, "Hiçbirimiz iki devletli bir çözümden vazgeçemeyiz" dedi.,

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada ABD'nin karar tasarısı için çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi. ABD’nin kendileri için utanç verici bu kararı veto etmesini beklediklerini belirtti.İsrail'in ABD’den her zamanki gibi destek beklediğini vurguladı. Danon, kararı "utanç verici" olarak nitelendirdi. Kararın, "terör nefret ve şiddet için zafer" olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Güvenlik Konseyi kararının utanç verici olduğunu söyledi. Hükümetinin kararın şartlarını yerine getirmeyeceğini vurguladı.

Filistin, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği aracılığıyla Güvenlik Konseyi’ne teşekkür etti. Kararın barışın sağlanması yönünde çok büyük katkı sunacağını belirtildi.

‘ABD Ortadoğu’daki tek dostu İsrail’i terk etti’

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada çekimser oy veren ABD’ye tepki gösterdi.Tasarının Yahudi halkına, devletine ve İsrail’e karşı bir tasarı olduğunu savunan Steinitz, ABD’nin Ortadoğu’daki tek dostu İsrail'i terk ettiğini söyledi.

ABD’deki çok sayıda Yahudi kuruluşu yayınladıkları açıklamalarda karara tepki gösterdi.

Türkiye:’ Kararı memnuniyetle karşılıyoruz’

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail aleyhinde alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ‘ Güvenlik Konseyi’nin bugün gerçekleştirdiği toplantıda İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu kayıt altına alan bir karar kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. İsrail’in işgalci güç olarak hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği vurgulanan kararda yerleşimlerin iki devletli çözüm vizyonunun önünde engel oluşturduğunun teyit edilmesi önem taşımaktadır. İsrail’e uluslararası toplumun ortak yaklaşımını yansıtan bu karara uyarak, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da sürdürülmekte olan yasadışı yerleşim faaliyetlerine biran önce son vermesi çağrımızı yineliyoruz.” Denildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG