Erişilebilirlik

ABD ve Çin’den Karşılıklı Suçlamalar


ABD ve Çin’den temsilciler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantısında tartışmaya girdi. ABD Büyükelçisi, Çin’i teknoloji hırsızlığı yapmakla, Pekin’in temsilcisi ise ABD’yi kendisini hedef göstermekle suçladı.

Trump yönetiminin korumacı ticaret politikaları DTÖ’de Pazartesi ve Çarşamba günleri yapılan oturumlarda mercek altına alındı.

ABD’nin DTÖ temsilcisi Büyükelçi Dennis Shea, Çin’e sanayisini yabancı üreticileri sıkıştırmak amacıyla sübvanse etmek ve ürünlerini yurt dışı piyasalarına ucuz fiyatlara sürmekle suçladı.

Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı DTÖ İlişkileri Genel Başkan Yardımıcısı Hu Yingzhi ise ‘‘Dünyanın en büyük ekonomisinden beklenti DTÖ’nün tüm üyelerinin çıkarlarına uygun davranmasıdır’’ ifadelerini kullandı.

Hu, ‘‘Çin, tek yanlılık ve korumacılığın günah keçisi ve bahanesi olmayı kesin olarak reddeder’’ dedi.

Dünya piyasaları Amerika’nın Çin’le arasındaki ticaret açığıyla Çin’in Amerika’dan teknoloji çaldığına dair iddialar ve iki ülke arasındaki ticaret gerginliği nedeniyle huzursuz bir dönem yaşıyor.

Son olarak Çin 1 Ocak 2019 itibariyle ABD yapımı otomobillere ve otomobil parçalarına yönelik yüzde 25 ek gümrük vergisini geçici olarak askıya alacağını açıklamış, Çin’den gelen açıklamanın ardından Tesla, Model S ve Model X otomobillerinin Çin’deki fiyatlarını düşürdüğünü duyurmuştu.

Bu gelişmelerin Amerika ve Çin’in ticaret savaşında uzlaşıya varmak üzere olduğunun bir işareti olabileceği yorumları yapılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG