Erişilebilirlik

ABD Büyükelçisi: 'İdlib’de Ateşkes Kalıcı Hale Getirilmeli'


ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield
ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye’nin Perşembe günü İdlib’de “radikal gruplarca” yapıldığı açıklanan saldırı nedeniyle 2 can kaybı yaşaması üzerine Cuma günü yaptığı açıklamada, ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin zorunluluk olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Satterfield, büyükelçiliğin Twitter hesabı aracılığıyla paylaşılan açıklamasında, “5 Mart’ta Moskova’da kabul edilen ateşkesin istikrarlı ve kalıcı hale gelmesi adına mümkün olan her şeyin şu anda yapılması bir zorunluluktur” ifadesini kullandı.

Dolayısıyla Satterfield, 5 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında uzlaşma sağlanmasıyla birlikte Türkiye ve Rusya’nın imza attığı Moskova Mutabakatı uyarınca İdlib’de ateşkese uyulması beklentisini dile getirdi.

ABD Büyükelçiliği’nden Satterfield’in mesajı öncesinde İdlib’de dün yaşanan gelişmeye ilişkin de Türkiye’yle dayanışma mesajları paylaşıldı. Elçilikten Twitter aracılığıyla yapılan açıklamada, “ABD, 19 Mart’ta İdlib’de gerçekleştirilen ve Türk askerlerinin hayatlarını kaybetmesine neden olan saldırıyı şiddetle kınamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne ve saldırıda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyoruz. ABD, NATO müttefikimiz Türkiye’nin İdlib’deki tüm tehditlere karşı kendini savunma hakkını güçlü şekilde desteklemekte; Esad rejimi ile destekçileri Rusya ve İran’ın acımasız askeri operasyonları nedeniyle defalarca yerlerinden edilen milyonlarca Suriyelinin acılarını hafifletecek bir ateşkesin sürdürülmesi için çaba göstermektedir” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde (İGAB) görevli unsurlarımıza bölgedeki bazı radikal gruplar tarafından yapılan roketli saldırı sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımız ile ateş altına alınmış ve misliyle karşılık verilmiştir” açıklaması yapılmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG