Erişilebilirlik

ABD Büyükelçiliği ve İstanbul Savcılığı'ndan Karşılıklı Açıklamalar


ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Suriye yolundaki MİT TIR’larını durdurma operasyonuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, kendilerinden daha önce bilgi talep edilmediğini açıkladı. Bu açıklama sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı büyükelçilikten iddianameyle ilgili bilgi talep ettiğini ve talebin bugün 15.26’da büyükelçilik tarafından teslim alındığını söyledi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, bugün yaptığı yazılı açıklamada, MİT TIR’larına yönelik durdurma operasyonu hakkındaki soruşturma için hazırlanan iddianamede adı geçen FETÖ üyeleri ile ABD arasında bağlantı kurulmasını amaçlayan iddiaları yalanladı. ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, bugün Türkiye’deki medya kuruluşlarına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinden bilgiler olarak yansıyan iddialar hakkında şöyle denildi:

“’MİT TIR’larının durdurulması’ olayları sırasında, ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu’nun Fethullah Gülen’e yakın kişiler tarafından telefonla arandığına dair basında çıkan haberleri takip etmekteyiz. Basında yer alan haberlerin aksine, bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu temsilciliklerimizle iletişime geçilmemiştir. Büyükelçilik ve başkonsolosluk, söz konusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgiye sahip değildir.”

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ABD’nin, Türkiye’nin darbe girişimi nedeniyle hassasiyet noktası olan FETÖ konusunda Ankara ile işbirliği halinde olduğu da vurgulandı. Açıklamada, “ABD Adalet Bakanlığı ve ABD’nin diğer ilgili kurumları, geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe girişiminin araştırılması ve faillerinin adalete teslim edilmesi hususunda Türk mevkidaşlarıyla yakın iletişim halinde çalışmaya devam etmektedirler” ifadesi kullanıldı.

Bu yazılı açıklama ile ABD Büyükelçiliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde yer aldığı üzere “FETÖ üyeleri tarafından yapılan telefon görüşmeleri hakkında ABD makamlarından resmi yazı ile bilgi talep edildiği” iddiasını yalanlamış oldu.

Savcı: “Yazı 15.26’ta teslim edildi

ABD Büyükelçiliği’nin yazılı açıklamasından kısa süre sonra ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından Anadolu Ajansı’na açıklama yapıldı. Fidan, açıklamasında büyükelçiliğin MİT TIR’ları iddianamesiyle ilgili bilgi talep yazısını bugün 15.26’da teslim aldığını söyledi.

İddianamede neler vardı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili olarak birden fazla soruşturma dosyası ve dolayısıyla iddianameler oluşturmuş durumda.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, MİT TIR’larıyla ilgili soruşturma dosyaları/iddianameleri kapsamında, olaya ilişkin gizli ibareli belgeler yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin yöneticileri ve muhabirleri ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu aleyhinedki dava da söz konusu.

Bugün medya kuruluşlarında yer alan savcılık kaynaklı haberlerde, Başsavcılık tarafından mevcut 4 iddianamenin ardından yeni şüpheliler nedeniyle yeni bir iddianame daha hazırlandığı duyuruldu. İddianamede, aralarında 1 Tümgeneral, 2 Albay, 2 Yarbay, 7 Binbaşı, 11 Yüzbaşı, 1 eski MİT Personeli’nin bulunduğu 55 şüpheli olduğu yazıldı. Bu iddianamedeki şüpheliler arasında olayı yöneten 11 sivil olduğu belirtilerek, bu kişiler hakkında “FETÖ sivil imamı” tanımlaması yapıldı. FETÖ üyesi ve sivil imamlar olduğu iddia edilen bu kişilerden 5’inin öğretmen, 2’sinin öğretim üyesi, 1’inin Sağlık Bakanlığı çalışanı, 1’inin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışanı ve 1’inin RTÜK uzmanı olduğu kaydedildi.

Başsavcılık tarafından iddianamedeki 55 kişi hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ancak yeni iddianameyle ilgili en çarpıcı bölüm ise, ABD ile FETÖ üyeleri arasında bağlantı kurulması amaçlı kısımlar oldu. Medyadaki haberlerde “sivil imam” konumundaki FETÖ üyelerince MİT TIR’larının durdurulduğu dönemde ABD Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu’nun arandığı iddiası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesinde yer aldı.

Bu çerçevede, iddianame kaynak gösterilerek, öğretmen Bayram Andaç hakkında “ABD Büyükelçiliğini 20 Ocak’ta arayıp 48 saniye görüştüğü, yine aynı gün 46 saniyelik görüşme yaptığı, aynı günün akşamı ABD İstanbul Konsolosluğunu arayarak 36 saniye görüştüğü tespit edildi” denildi. Yine o dönemde “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli olan Muharrem Gözüküçük’ün ise ABD elçiliğini 2 kez arayıp 155 saniye ve 33 saniye konuştuğu tespit edildi” denildi.

Haberlerde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi yazı ile ABD Büyükelçiliği’ne, FETÖ üyesi bu şahısların ABD Büyükelçiliği ve Konsolosluğu ile yaptığı bu görüşmelerin hangi gerekçe ile yapıldığı, arayanların hangi görevlilerle konuştuğu ve konuşmanın içeriğini sorduğu yazıldı.

‘MİT TIR’larının durdurulması’ olayı nedir?

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kontrolündeki 3 ağır tonajlı araç, Suriye’ye giderken 19 Ocak 2014 tarihinde Adana’nın Ceyhan ilçesinde savcılık talimatıyla Jandarma kuvvetlerince durdurulmuştu. Jandarma kuvvetleri, Adana Cumhuriyet Savcılığı’nın yazılı talimatıyla Suriye’ye silah sevkiyatı yapıldığı gerekçesiyle MİT’in kontrolündeki TIR’ları yol üzerinde durdurarak operasyon düzenlemişti. Bu durum, MİT ile savcılık ve Jandarma arasında krize neden olmuştu. Savcılık, durdurma operasyonunu ihbar sonucunda yaptığını ve MİT’e ait olmasıyla ilgili bilgisi olmadığı öne sürmüştü. Sonrasında olay, ‘MİT TIR’ları’ diye anılmaya başlandı.

MİT TIR’ları ile ilgili olay, farklı medya kuruluşlarının ardından Cumhuriyet Gazetesi’nin yayımladığı gizli belgelerle detaylandırılmış ve söz konusu araçlarda Suriye’deki muhalif gruplara silah taşındığı iddia edilmişti. Buna karşılık hükümet, MİT’in kontrolündeki araçlarda Suriye’deki Türkmen halkı için yardım malzemeleri taşındığını savunmuştu.

MİT TIR’larının durdurulmasında görev alan Başsavcı Süleyman Bağrıyanık ile savcılar Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu ise, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla 14 Ocak 2016 tarihinde meslekten ihraç edilmişti. HSYK 2. Dairesi’nin ihraç kararında söz konusu savcılar meslek onurunu bozmakla suçlandı. Bu savcılar, ilerleyen dönemde tutuklandı ve FETÖ bağlantılı örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanmaya başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG