Erişilebilirlik

'Büyükelçi Bass Bu Eleştirileri Hak Etmiyor'


Amerikan yönetimi, Zaman gazetesine kayyum atanması ve protesto gösterilerine polis müdahalesi hakkındaki açıklaması nedeniyle Türkiye’de bazı çevrelerce sert şekilde eleştirilen ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’a sahip çıktı

Amerikan yönetimi, Zaman gazetesine kayyum atanması ve protesto gösterilerine polis müdahalesi hakkındaki açıklaması nedeniyle Türkiye’de bazı çevrelerce sert eleştirilen ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’a sahip çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Büyükelçi Bass’a ve yürüttüğü çalışmalara destek ve güvenlerinin tam olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Bass’ın Türk halkının gerçek bir dostu olduğunu, Türkiye’nin gelecekte başarılı olmasını ve Türk halkını çok önemsediğini, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da geliştirilmesine kendini adadığını belirten Kirby, bu nedenle de gerektiğinde bu gibi konularda düşüncelerini paylaştığını kaydetti.

Kirby, Büyükelçi Bass’a yöneltilen eleştirileri “mesnetsiz, haksızca ve çok talihsizce” olarak niteledi.

Türkiye’ye basın özgürlüğü eleştirisi

Bir soru üzerine, basın özgürlükleri konusunda Türkiye’deki gidişatın olumlu olmadığını, bundan da endişe duyduklarını belirten Kirby, şöyle devam etti:

“(Türk hükümeti) Bizim ve uluslararası camia içerisindeki diğerlerinin ricalarına bakmaksızın, kendi anayasalarında yüceltilen demokratik prensiplerle doğrudan çelişen kararlar almaya devam ediyorlar. Anayasalarındaki kendi yükümlülüklerini görmezden gelmeyi de sürdürüyorlar. ‘Bu bizi endişelendiriyor mu?’ diye soruyorsanız, yanıt kesinlikle evet. Bu nedenle de Büyükelçi Bass, bu konuda sesini çıkardı ve Türk liderlerle olması gerektiği gibi dürüst, samimi oldu. Böyle de olmaya devam edeceğiz.”

Türkiye’nin NATO müttefiki ve özellikle IŞİD’e karşı mücadele dahil birçok konuda kilit bir ortak ve dost olduğunun altını çizen Kirby, “Onlarla her konuda aynı fikirde olamayız. Basın özgürlükleri konusunda vermekte oldukları kararlara açıkça katılmıyoruz. Özellikle dostların, birbirlerine endişelerini dürüstçe ve cesurca dile getirebilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG