Erişilebilirlik

ABD Bütçesinde Rusya'ya Karşı 100 Milyon Dolar Ayrıldı


ABD’de 1 trilyon 100 milyar dolarlık bütçe, Başkan Donald Trump’ın imzasıyla yürürlüğe girdi. Kongre, bütçenin 100 milyon dolarlık kısmının Rusya’nın etkinliği ve saldırganlığına karşı, ayrıca Avrupa ve Avrasya’da sivil toplum örgütlerini desteklemek için kullanılmasına onay verdi.

Kongre üyeleri ayrıca, ABD’deki Rus diplomatlara karşı uygulanacak yeni kısıtlamalar ve gözetimler öngören bir düzenlemeyi de kabul etti.

Kongre’nin hafta başında onayladığı ve Trump’ın Cuma günü imzaladığı bütçede yer alan bu maddeler, Moskova’nın tepkisine neden olmuştu.

100 milyon dolar, Rusya’nın Avrupa ve diğer yerlerdeki müdahale iddialarına karşı son aylarda hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da bir çok tasarının sonuç vermesi ile bütçede kendine yer buldu.

Çok sayıda Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyesi, yalan haberlerde, siyasi partilere dış bağışlarda, propagandalarda ve daha bir çok üstü örtülü eylemde Rusya’nın parmağı olduğunu ve düşman gördüğü hükümetleri devirmek istediğini savunuyor.

Rusya’nın Nüfuzuyla Mücadele Fonu olarak ayrılan para özellikle Avrupa’da kullanılacak. Fon, hukukun üstünlüğüne değer veren sivil toplum kuruluşlarına, demokratik kurumları ve süreçleri güçlendiren, Rusya’nın saldırganlığı ile mücadele eden medya, siber oluşum ve programlara tahsis edilecek.

Para ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı politikalarına uygun olarak, Rusya Federasyonu’nda demokrasi çalışmalarını, internet özgürlüğünü ve hukukun üstünlüğü stratejisini desteklemeye harcanacak. Düzenleme ile, eski Sovyet ülkeleri olan Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’yla yapılan bir Avrupa Birliği çalışmasına da doğrudan para gönderilebilecek.

Fon ayrıca, Avrupa Birliği ile ticaret ve ortaklık anlaşmalarının uygulanmasına, Rusya’dan gelecek ekonomik ve siyasi baskılara karşı AB’nin kırılganlığını azaltmaya yardımcı olacak.

Rus diplomatlara kısıtlamalar

Senato, bütçe yasasını geçirirken bir de istihbarat düzenlemesine onay verdi. Düzenleme, ABD’deki Rus diplomatları ilgilendiriyor.

Düzenleme Federal Soruşturma Bürosu FBI, Ulusal İstihbarat Direktörü ve Dışişleri Bakanlığı’nın yeni bir prosedür oluşturmasını öngörüyor. Prosedüre göre Rus diplomatların, elçilik ya da konsolosluklarının bulunduğu bölge dışına seyahatlerini, önce FBI’a bildirmesi isteniyor.

Bu düzenleme geçen yıl ilk defa gündeme getirildiğinde, Rus Dışişleri Bakanlığı misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Bakanlık sözcüsü Maria Zakharova, Obama yönetiminin giderayak Rusya’ya karşı cadı avı başlattığı suçlamasında bulunmuştu.

Amerikalı yetkililer ise misilleme tehdidini ciddiye almamış, Rusya’daki diplomatlarının zaten bir süredir kısıtlandığını dile getirmişti.

İstihbarat düzenlemesi ayrıca Rusya’nın manipülasyon çabalarına karşı federal daireler arası bir komite kurulması çağrısı da yapıyor.

ABD Kongresi’nde desteklenen düzenleme, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin uzlaştığı partilerüstü yapısıyla da dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG