Erişilebilirlik

ABD Bu Kez de Ortadoğu'ya Amfibik Çıkarma Gemisi Yolladı


USS Arlington amfibik çıkarma gemisi
USS Arlington amfibik çıkarma gemisi

ABD, İran tehdidini gerekçe göstererek Ortadoğu’daki askeri varlığını gittikçe arttırıyor. Dün bölgeye Patriot füze bataryalarının yeniden konuşlandırılacağı haberinin ardından bu kez de USS Arlington adlı amfibik çıkarma gemisinin gönderildiği bildirildi.

Bu son sevkiyatlar, İran’ın Amerika hedeflerine saldırı düzenleyebileceği konusundaki kaygılar üzerine bölgeye, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve B-52 bombardıman uçaklarının gönderilmesinin ardından geldi.

Amerika Savunma Bakanlığını vekaleten yürüten Pat Shanahan Cuma günü yaptığı açıklamada “İran’ın Amerikalılara ya da Amerika’nın çıkarlarına saldırması halinde buna en uygun şekilde karşılığını alacağını anlaması önemli. Biz terörizmi def etmek adına Ortadoğu’dayız, bunun için savaşıyor ve güvenliği tesis ediyoruz. Ve Kendimizi de koruyacağız” dedi.

Pentagon’da görevli üst düzey bir ordu yetkilisi, İran’ın hem kara hem denizde tehdit içeren unsurlar yarattığını, aralarında Devrim Muhafızları’nın da olduğu ordunun silahlı kanadını aralarında füzelerin de bulunduğu potansiyel silahlarla donatılıp hazırlandığını söyledi.

Aynı yetkili bölgeye gönderilen USS Arlington gemisinin USS Fort McHenry’le yer değiştireceğini ve daha yüksek seviyede bir yönetim ve bölgede kontrole olanak sağlayacağını söyledi. Bunun da olası bir tehdide yanıt verme hızını ve kabiliyetini arttıracağını belirtti.

Pentagon yetkilileri füze savunma sistemi olan Patriotların bataryalarının nereye konuşlandırılacağı konusunda bilgi vermediler. Patriotlar her tür hava koşulunda kullanılabilen füze savunma sistemleri. Bu sistemler hem atılmış füzelere hem de düşman güçlerin uçaklarına karşı kullanılabiliyor.

Bölgedeki asker varlığın arttırılmasına karşın Pentagon İran’la bir savaş ihtimalini azaltacak yönde arayışlar içerisinde.

Pentagon’dan Cuma günü yapılan açıklamada “Amerika, İran’la bir çatışma arayışında değil ancak biz Amerikan kuvvetlerini ve çıkarlarımızı korumaya hazırız” denildi.

Amerika Denizcilik İdaresi de yayınladığı bir açıklamayla bölgedeki ticari gemilerin ve petrol tankerlerinin İran tarafından hedef alınabileceği uyarısında bulunmuştu.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim de Devrim Muhafızları’nın üst düzey komutanlarından birinin yaptığı bir açıklamayı yayınladı. Komutan Tahran’ın Amerika’yla diyalog kurmayacağını söyledi. Bu açıklama Başkan Donald Trump’ın İran liderlerini kendisini aramaya davet etmesi üzerine yapıldı.

Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada İran’a diyalog konusunu birkaç kez dile getirdi. Trump, “İran’la diyalog kurmak isterim. Beni aradıklarını görmek isterim” dedi.

Ancak Tasnim Haber Ajansı’na konuşan General Yadullah Javani “Amerika’yla diyalog olmayacak” dedi ve Amerika’nın İran’a saldıracak cesareti olmadığını söyledi.

Amerika Merkez Komutanlığı Sözcüsü William Urban VOA’ya yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı’ndan bölgeye konuşlanacak kuvvetlerin intikalinin tamamlandığını, B-52 bombardıman uçaklarının da Çarşamba ve Perşembe günü ulaştıklarını söyledi.

Bombardıman uçakları Katar’daki El-Udeid Hava Üssü’ne konuşlandırıldı. Bu bilgi adları açıklanmayan Savunma Bakanlığı yetkilileri tarafından teyit edildi.

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Goldfein VOA’ya askeri kuvvetlerin bölgeye kaydırılmasıyla birlikte Amerika’nın her türlü tehdide karşılık verebileceği konusunda net bir mesaj verdiği yorumunu yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG