Erişilebilirlik

ABD Bingazi Saldırısı Zanlısını Yakaladı


ABD özel kuvvetleri, 5 yıl önceki Bingazi saldırılarında rolü nedeniyle aradığı bir militanı Libya’da düzenlenen operasyonla ele geçirdi.
Başkan Donald Trump, militanın kimliğini Mustafa El-İmam olarak açıkladı ve yakalanmasının, olayda hayatını kaybeden 4 Amerikalı’nın “asla unutulmayacağını” gösterdiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı yetkililerinin eşliğinde askeri uçakla ABD’ye getirilen El-İmam’ın federal mahkemede yargılanması bekleniyor.
Trump yazılı açıklamasında, “Bingazi’deki adi saldırıların sorumlularını bulup adalet önüne çıkarma çabalarını sonuna kadar sürdüreceklerini” vurguladı.

Amerikan komandolarının baskını, Trump’ın başkan olmasından bu yana Bingazi saldırılarının sorumlularına karşı bilinen ilk operasyon oldu. Bingazi olayı, Cumhuriyetçiler’le Obama yönetimi arasında uzun yıllar ihtilaf konusu olmuştu. Cumhuriyetçiler özellikle dönemin dışişleri bakanı Hillary Clinton’ı görevi ihmalle suçluyordu.
Amerikalı yetkililer, El-İmam’ın yerel saatle Pazar günü gece yarısından hemen önce Libya’nın kuzey kıyısındaki Misrata kentinde yakalandığını bildirdi. Verilen bilgiye göre, ,El-İmam askeri uçakla ABD’ye gönderilmek üzere, Misrata Limanı’nda Amerikan Donanması’na ait bir gemiye bindirildi. Şu anda Adalet Bakanlığı yetkililerinin nezaretinde olan El-İmam’ın iki gün içerisinde Washington’a varması bekleniyor.

El-İmam’ın 11 Eylül 2012’de düzenlenen saldırıda nasıl bir rol oynadığı henüz net değil. Libyalı üst düzey bir güvenlik yetkilisi, El-İmam’ın Libyalı olmadığını söyledi ancak milliyeti hakkında bilgi vermedi.

Trump, operasyon emrini kendisinin verdiğini kaydederek, ABD ordusu, istihbarat kurumları ve savcılara çabaları için teşekkür etti. Amerikalı yetkililer, operasyonun Libya hükümetiyle koordine edildiği bilgisini verdi.
Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, aralarında dönemin ABD Büyükelçisi Chris Stevens’ın da olduğu, Bingazi’de hayatını kaybedenlerin bazılarının akrabalarıyla konuştuğunu söyledi.
Trump’ın militanların Guantamano’ya gönderilmesi arzusunu daha önce ifade etmiş olmasına karşın, El-İmam, ABD Bölge Mahkemesi’nde yargı önüne çıkacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG