Erişilebilirlik

ABD Bayrağı 54 Yıl Sonra Havana’da


Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katıldığı törende 54 yıl sonra Havana büyükelçiliği tekrar hizmete girdi ve Amerikan bayrağı Küba’nın başkentinde dalgalandı.

Ancak yarım yüzyıldır devam eden kötü ilişkiler nedeniyle hala çözülmesi gereken sorunlar var. Kerry, gelecek haftadan itibaren yeni bir ABD-Küba komisyonunun iki ülke ilişkilerinin tam anlamıyla normalleşmesi için çalışmalar başlayacak.

Kerry, bundan sonra göreve gelecek ABD Başkanı’nın, Obama’nın Küba ile ilişkilerin iyileştirme çalışmalarından vazgeçmesi olasılığı ile ilgili endişelerin de çok gerçekçi olmadığını belirtti.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, insan hakları konularının iki ülke arasında derin farklılıkların kaynağı olmayı sürdüreceğini belirtti. Rodriguez ülkesinin insan hakları geçmişini savundu. Ancak birçok bağımsız grup, Amerika ve diğer bazı hükümetler Küba’yı temel haklar konusunda ciddi biçimde eleştiriyor.

Kerry, bayrak merasimi sırasında Küba’nın insanların liderlerini seçebildiği, fikirlerini beyan edebildiği, inançlarını yaşayabildikleri, ekonomik ve sosyal adalete daha bütün bir şekilde ulaşabildikleri, kurumların hizmet ettikleri insanlara hesap verdiği ve de sivil toplumun bağımsız olduğu gerçek bir demokrasiyle daha bir hale geleceğine inandığını söyledi.

Ancak Kerry, diplomatik ilişkilerdeki normalleşmeye rağmen bunun Küba devleti üzerinde kısa dönemde büyük bir değişiklik yaratmasını beklemenin gerçekçi olmadığını da ekledi.

Fidel ve Raul Castro’ya muhalefetleri nedeniyle uzun süredir Amerika’nın destek verdiği Kübalı muhalifler, Kübalı yetkililerin boykotundan çekinilmesi nedeniyle, Havana sahilindeki ABD büyükelçiliğinde yapılacak merasime davet edilmedi.

Küba, Amerika sahilinden 145 kilometre ötede bulunuyor. Ancak iki ülke Fidel Castro’nun 1959’da iktidarı ele geçirmesinden sonra 1961’te diplomatik ilişkilere son vermişti. Küba lideri Raul Castro ve ABD Başkanı Barack Obama, geçen Aralık’ta iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tekrar kurulacağını açıklamış, bunun sonrasında da Amerika Küba’ya yönelik ticaret ve seyahat kısıtlamalarını yumuşatmıştı.

Ancak Amerika içinde Castro rejimi ile ilişkilerin geliştirilmesine karşı olanlar da var.

Miami’de önemli nüfusa sahip Kübalı Amerikalı toplumunun bir kısmı böyle düşünürken, genç Küba asıllı Amerikalılar arasında ülkeyle ilişkilerin geliştirilmesini isteyenlerin sayısının daha fazla olduğu bildiriliyor.

2016 Başkanlık seçimi adaylarının bazıları da Küba ile diplomatik ilişkilerin tekrar başlatılması ile ilgili yorum yapanlar arasındaydı. Bunlardan Florida Senatörü ve Cumhuriyetçi aday Marco Rubio, Twitter’de Başkan Obama’nın, Castro rejiminin baskıcı rejimini ve Amerikan çıkarlarına ısrarlı muhalefetini ödüllendirdiğini yazdı.

Florida valisi Jeb Bush da Castro rejimiyle anlaşmanın bedelinin Küba halkının hak ettiği özgürlükler ve demokrasi olduğunu belirtti.

Demokrat Parti’den aday Bernie Sanders ise Başkan Obama’nın Küba siyasetini öven bir mesaj yayınladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG