Erişilebilirlik

ABD Bayanlar Futbol Takımı Dünya Kupası'nda İddialı


ABD Bayanlar Futbol Takımı Dünya Kupası'nda İddialı
ABD Bayanlar Futbol Takımı Dünya Kupası'nda İddialı

Altıncı FIFA Bayanlar Dünya Kupası karşılaşmaları, Haziran sonunda Almanya’da başlayacak. Ev sahibi Alman bayanlar futbol takımı, iki kez üstüste şampiyonluk almıştı. 2008 Pekin Olimpiyatları’nda altın madalya alan Amerikan takımıysa dünya sıralamasında birinci. Ancak Amerikan takımı bu yılki Dünya Kupası’nda bazı zorluklarla karşı karşıya.

Bayanlar Dünya Kupası’nın ilk kez yapıldığı 1991 yılında Amerika en başarılı takımdı. Çin’de yapılan şampiyonadan dört yıl sonra, İsveç’te, Amerika üçüncü oldu. 1999‘daysa Amerikan bayanlar futbol takımı, kendi evlerinde Çin’le yaptıkları final karşılaşmasından sonra kupayı kucaklayan taraf oldu.

Ancak son 10 yıl içinde tüm dünyadan bayan futbol takımları, bu yıl Almanya’da yapılacak turnuvaya hazırlanmak için çok büyük ilerlemeler kaydetti. Bu yılki kupanın çok çekişmeli geçmesi bekleniyor.

Amerikan takımının teknik direktörü Pia Sundhage, bunun futbol için iyi olduğunu söylüyor. İsveçli eski futbolcu, 2007’de Çin’deki turnuvada Amerika’nın üçüncülük derecesiyle hayalkırıklığı yaratmasından sonra takımın başına getirildi. Sundhage, takıma farklı bir felsefe getirdiğini söylüyor:

”Amerikan Bayanlar Futbol Takımı’nın altın madalyaya ulaşmak için İsveçli bir teknik direktörle anlaşması ve oyuncuların da böyle bir değişimi memnunluklar karşılaması çok önemli. Şimdi yine değişimden bahsediyoruz ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Farklı bir yol izliyoruz. Almanya’ya değişimle gideceğiz.”

Sundhage, Amerikan takımının bu yılki Dünya Kupası finallerine zar zor katılabildiğini, bu nedenle daha fazla değişim gerektiğini söylüyor. Elemelerde Meksika’ya 2-1 yenilen Amerikan takımı, Almanya vizesi alabilmek için İtalya’yla yapılan karşılaşmalardan galip çıkmayı başardı.Sundhage anlatıyor:

”İtalya’ya karşı harika maçlar çıkardık. Eğer baskıların altından kalkmayı başarabilirsek güç kazanırız. Bir başka nokta da her maçtan ne öğrendiğimizi çok iyi değerlendirmek. Geriye dönüp baktığımda takımıma güzel işler başarmaları için birçok fırsat olduğunu söyleyebiliyorum. Bu da çok güzel bir duygu.”

Sundhage Almanya’daki turnuvaya gidecek Amerikan takımındaki 21 oyuncuyu belirlemenin çok zor olduğunu söylüyor. 12 oyuncunun Dünya Kupası deneyimi yok. Sadece savunma oyuncusu ve takım kaptanı Christie Rampone kupayı kazandıkları 1999 turnuvasında yer almıştı.

Bacağı kırık olduğu için Pekin Olimpiyaları’nda yer alamayan yıldız forvet oyuncusu Abby Wambach’tan beklentilerse yüksek. Wambach şunları söylüyor:

”Hiç kolay olmayacak. Kazanılması en zor Dünya Kupası ya da Olimpiyat şampiyonasıyla karşı karşıyayız. Çok heyecanlıyım. Olağanüstü bir turnuvaya katılıyoruz. Peki bedeli ne olacak? Çok cesur olmamız gerekiyor. Şans da önemli. Becerilerimize, bol gole ve iyi savunmaya ihtiyacımız var. Herşeyi yapmamız lazım.”

Amerikan bayanlar takımı Dünya Kupası öncesi hazırlık maçlarından sonuncusunu Ohio eyaletinin Columbus kentinde dünya dördüncüsü Japonya’yla yaptı. Ekip 5 Haziran’da New Jersey’nin Harrison kentinde Meksika’yla karşılaştıktan sonra Almanya’ya uğurlandı.

Teknik direktör Sundhage, bunların dostluk maçları olduğunu, oyuncuları sınama imkanı verdiğini ancak kazanmanın öncelikli olduğunu söylüyor:

”Maçlar çok önemli. Altın madalyadan bahsediyoruz. Benim için en önemli olan bir sonraki maçı kazanmak. Ancak öyle bir galibiyet elde etmelisiniz ki bundan dersler çıkarmalı ve bir sonraki maçı kazanma şansınızı arttırmalısınız.”

26 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasında yapılacan Bayanlar Dünya Kupası’nda açılış turunda C grubunda yer alan Amerikan takımı Kuzey Kore, Kolombiya ve İsveç’le karşılaşacak.

XS
SM
MD
LG