Erişilebilirlik

ABD Başkanlık Seçimlerinde Karikatür Dalgası


ABD Başkanlık Seçimlerinde Karikatür Dalgası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Linki indirmek için

Yaklaşan seçimler öncesinde, karikatüristler, başkan adaylarını konu alan karikatürleriyle seçmenleri eğlenceli bir şekilde siyasi gelişmeler hakkında bilgilendiriyor. Ancak bu karikatüristlerin çoğu aynı zamanda değişen okuyucu beğenileri nedeniyle kendi geleceklerinden kaygılı

Politico.com’dan Matt Wuerker, daha çok Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney’le ilgili karikatürler çiziyor.

“Marie Antoinette’in ‘ekmek yerine pasta yesinler’ sözüne atıfta bulundum.”

Romney, halkın % 47’sinin hükümete bel bağladığını, bunların oylarını almaya çalışmaya değmeyeceğini söylerken gizlice görüntülenmişti.

“Ben gelenekçiyim. Günümüzde birçok karikatürist daha fazla söze yer veriyor, bense eski usül çizgisel esprilere inanıyorum.”

Başkan Obama da karikatüristlere bol malzeme veriyor. Ancak Wuerker kendisine en çok malzemeyi oy vermeyeceği adayın sağladığını söylüyor.

“Sekiz yıl önce George Bush ve Dick Cheney tüm dünyaya büyük zarar verdi belki ama karikatüristler olarak son derece memnunduk.”

Wuerker, siyasi karikatüristler konferansında beynin karikatürün etkilerini mizahi şekilde anlattı.

“Karikatürdeki mesaj göz sinirleri aracılığıyla beyne iletiliyor. Sonra da dünyanın dört bir yanında insanlar büyükelçilikleri ateşe veriyor.”

Gazete sektörünün küçülmesiyle karikatüristlerin kalemleriyle hayatlarını kazanmaları da zorlaşıyor.

The Record of New Jersey’den karikatürist Jimmy Margulies:

“Birkaç yıl önce Amerika’da gazetelerde tam zamanlı çalışan yüz kadar karikatürist vardı. Bu sayı şimdi altmış civarına düştü.”

Margulies, açıksözlü eleştiri ve yorum geleneğinin kaybolduğu görüşünde.

“Karikatür çizmek, gerçekleri ortaya çıkarmak için birini sıkboğaz etmeye benziyor. Başka türlü yorumlarda aynı açıklık yoktur.”

Genç bir mizah meraklısı, eskiden Akron Beacon Journal’da, şimdi de kendi internet sitesinde çizen Chip Bok’tan tavsiyeler alıyor.

“Eski tip karikatüristler için zor bir dönemdeyiz ancak yeni fırsatlar doğuyor. Karikatür, hiç olmadığı kadar popüler. İnternet’te her yerde karikatürlere rastlamak mümkün. Esas sorun, bunu nasıl paraya dönüştürebileceğiniz.”

Gelecek yeni teknolojilere ait olabilir. Ancak tek gereken, kalem ve kağıt.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG