Erişilebilirlik

Trump ve Ailesi Buckingham Sarayı'nda


Amerika Başkanı Donald Trump, iki günlük resmi ziyareti kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’da temaslarda bulunuyor.

Başkan Trump ve eşi Melania Trump bu akşam Bukhingham Sarayı’nda onurlarına verilen resmi yemeğe katıldı.

Trump yemeğin başında yaptığı konuşmada, Kraliçe Elizabeth için övgü dolu ifadeler kullandı ve sahip oldukları ortak değerlerin ABD ve İngiltere birlikteliğinin gelecek yıllarda da devam etmesini sağlayacağını söyledi.

170 kişinin davetli olduğu yemeğe Trump’ın çocukları Ivanka Trump, Donald Trump Jr., Eric Trump ve Tiffany Trump da iştirak etti.

Trump, yemek öncesinde de Twitter’dan yazdığı mesajda ‘‘Seyahatin Londra ayağı çok iyi gidiyor. Kraliyet ailesi muhteşem’’ ifadelerini kullandı.

Seyahatinin ilk gününde henüz protesto gösterisi görmediğini söyleyen Trump ‘‘Ancak yalan haber medyası bunları bulmak için çok çalışacaktır’’ dedi.

Beyaz Saray yetkililerinin CNN televizyonuna yaptığı açıklamaya göre Başkan’ın kızı Ivanka Trump ve Beyaz Sara üst düzey danışmanı ve eşi Jared Kushner da Salı günü İngiltere Başbakanı Theresa May’le yapılacak görüşmeye katılacak.

Trump, sabah saatlerinde Londra’ya ulaştığında onu İngiltere’de ilk karşılayan ABD Büyükelçisi Woody Hohnson ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt oldu.

Başkan Trump, İngiltere ziyareti kapsamında Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Buckingham Sarayı’nda ağırlandı. Trump Prens Charles’la birlikte Kraliyet Muhafız Birliği'ni teftiş etti.

Trump ve eşi First Lady Melania Trump, Buckingham Sarayı’nda özel düzenlenen öğlen yemeğinde ağırlandı. Kraliçe çifte Kraliyet Koleksiyonu’ndan bazı parçaları gösterdi.

Başkan Trump ve First Lady daha sonra Westminster Katedralinde tura çıkarak Meçhul Asker heykeline çelenk bıraktı.

Trump ve First Lady ardından Prens Charles ve Cornwall Düşesi’nin çay davetine katıldı.

Beyaz Saray’dan ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, bu ziyaretin son derece ilginç ve Amerika-İngiltere arasındaki ticari ilişkiler açısında yapıcı olacağını düşündüğünü söyledi. Trump, yakın gelecekte iki ülke arasında büyük bir ticaret anlaşması yapılması imkanını gördüğünü belirtti.

Başkan Trump istifa eden Başbakan Theresa May’le Salı günü bir araya gelecek. May’in ofisinden yapılan açıklamada bunun resmi birebir görüşme şeklinde olmayacağı ancak üst düzey yetkililerin eşlik edeceği bir görüşme olacağı belirtildi. Trump Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi’ne yapacağı ziyarette eski başbakan Winston Churchill’in ikinci dünya savaşındaki sığınağı konumunda olan savaş odalarını da gezecek.

Trump’ın ziyareti İngiltere’de siyasi açıdan çalkantılı bir döneme denk geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı krizi neticesinde istifasını açıkladı ve 10 Haziran itibariyle görevi bırakacak.

Trump, May’in istifasının ardından kimin başbakan olacağı tartışmalarının devam ettiği İngiltere’de, yeni olası başbakanlar arasında adı geçen eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a yaptığı açıklamalarla net biçimde destek verdi. Ziyareti çerçevesinde Trump’ın Jonhson’la da buluşabileceği ifade ediliyor. Trump’ın görüşmesi beklenen bir diğer isim de Brexit yanlısı siyasetçi Nigel Farage.

Trump’ın ziyareti öncesinde Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Sadiq Khan Amerika Başkanı’nı, aşırı sağcı İngiliz gruplara verdiği destek ve küresel ısınmayı reddetmesi nedeniyle eleştirdi. Khan ayrıca, “Trump utanmadan May’in görev değişimi yarışına karışıyor” ifadelerini kullandı.

Trump da İngiltere yolunda uçakta yayınladığı Twitter mesajıyla Londra Belediye Başkanı Khan’ı eleştirdi. Trump, “Bunlarla uğraşacağına Londra’daki suç oranlarını düşür” dedi. Trump ayrıca Khan’ın kendisine New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’yu hatırlattığını söylerken, Blasio için de “aptal ve beceriksiz” ifadelerini kullandı. Khan’ın da boyunun kısa olmasıyla dalga geçti.

Trump, Avrupa ziyareti kapsamında Fransa ve İrlanda’ya da gidecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG