Erişilebilirlik

ABD Başkanı Obama Beklenen Ermeni Anma Günü Mesajını Yayınladı


ABD Başkanı Obama Beklenen Ermeni Anma Günü Mesajını Yayınladı
ABD Başkanı Obama Beklenen Ermeni Anma Günü Mesajını Yayınladı


ABD Başkanı Barack Obama, yıllık Ermeni Anma Günü mesajını yayınladı ve geçen yıl da olduğu gibi, 1915'de yaşanan olayları tanımlamak için "soykırım" değil, Ermenicede "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray web sitesinde yeralan yazılı açıklamada, 96 yıl önce yaşananlar, "20'nci yüzyılın en ağır kıyımlarından birine yolaçan korkunç olaylar" şeklinde niteleniyor ve "1915 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni ya katledildi ya da ölüm yürüyüşüne gönderildi" deniyor.

Barack Obama bu tarihi geçmiş hakkında kendi görüşünün bilindiğini kaydediyor ve gerçeklerin tam olarak, samimi ve adil bir şekilde kabul edilmesinin herkesin yararına olacağını belirtiyor. ABD Başkanı yazılı mesajında tarih üzerinde tartışmanın bugünü istikrarsız hale getirdiğini ve hayatlarını kaybedenlerle ilgili anılara leke sürdüğünü söylüyor, "tarihle yüzleşmek, barış ve refah içinde bir ortak gelecek için sağlam temel atılmasını sağlar" diyor.

Obama Türkiye ve Ermenistan'da bireylerin ortak tarihleri üzerinde diyalog için attıkları cesur adımları desteklediğini kaydediyor.

ABD Başkanı mesajında "Meds Yeghern" sözlerini üç kez kullanıyor ve Ermenilerin ve Ermeni kökenli Amerikalıların zengin kültür ve gelenekleriyle Amerikan toplumuna yaptıkları katkılardan övgüyle sözediyor.

Bu arada, Amerika'daki Ermenilerin önde gelen kuruluşların Amerika Ermeni Ulusal Kongresi ANCA, web sitesinde, Başkan Obama'nın, bu yıl da "soykırım" ifadesini kullanmayarak, Başkan seçilmeden önce verdiği sözleri tutmamış olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG