Erişilebilirlik

ABD Başkanı Biden’dan ‘‘Birlik’’ Mesajı 


Demokrat Joe Biden 20 Ocak’ta Kongre binasının batı cephesinde yapılan törenle yemin ederek ABD’nin 46’ncı başkanı olarak göreve başladı. Biden, yemininin ardından yaptığı konuşmada demokrasinin galip geldiğini söyledi, Amerika’nın zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekti ve ‘‘birlik’’ çağrısı yaptı.

Yemin töreninden önce yaşanan şiddet olaylarının ardından uzlaşma mesajı veren Biden, kendisine oy vermeyen Amerikalılar’dan onların da başkanı olması için bir şans vermelerini istedi.

Biden, ‘‘Kampanyamızı destekleyen sizlere bize duyduğunuz inanç nedeniyle şükran borçluyum. Bizi desteklemeyenler, sizlere de şunu söylememe izin verin. Biz yolumuzda ilerlerken söylemimize kulaklarınızı tıkamayın. Yaptıklarımı değerlendirmeye tabi tutun. Bunları yapıp hala farklı görüşte olabilirsiniz, bu da çok normal, çünkü bu demokrasi. Bu Amerika. Cumhuriyetimizin sınırları içinde barış içinde muhalif olma hakkı belki de bu ülkenin en büyük gücüdür. Ama söylediklerime kulak verin; anlaşmazlık ayrılığa neden olmamalı. Size söz veriyorum. Tüm Amerikalılar’ın başkanı olacağım ve söz veriyorum beni desteklemeyenler için de beni destekleyenler için olduğu kadar güçlü mücadele vereceğim’’ diye konuştu.

Biden Yemin Töreninde Hangi Mesajları Verdi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:17:28 0:00

ABD’nin karşı karşıya olduğu sıra dışı zorlukları aşmak için birlik çağrısı yapan Biden, ‘‘Bu zorlukları aşmak, Amerika’nın ruhunu ve geleceğinin güvenliğini yeniden oluşturmak için sözcüklerden çok daha fazlasına ihtiyacımız var’’ dedi. Biden, bununda ancak ‘‘birlik’’ olmakla gerçekleşeceğini kaydetti.

‘‘Karşılaştığımız düşmanlarla mücadele için birleşmeliyiz” diyen Biden “Birlik olursak harika ve önemli işler yapabiliriz’’ diye konuştu.

‘‘Halkın iradesini susturamadılar’’

6 Ocak’taki Kongre saldırısına da değinen Biden, isyankar bir çetenin şiddet kullanarak halkın iradesini susturabileceğini, demokrasinin işleyişini durdurabileceğini sandığını ancak bunu başaramadıklarını söyledi. Biden bunun hiçbir zaman da başarıya kavuşamayacağını kaydetti

3 Kasım seçimlerinin ardından eski Başkan Donald Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmemesi ve seçimin Demokratlar tarafından çalınmış olduğu iddiaları Amerika genelinde protesto gösterilerine neden olmuştu. Trump’ın seçim yolsuzluğu iddiaları 6 Ocak’ta Kongre binasına düzenlenen saldırıyla sonuçlanmış, Trump’ın destekçileri Kongre’yi işgal ederek Biden’ın seçim zaferinin onaylandığı oturumu durdurmak istemişti. Olaylarda biri polis beş kişi hayatını kaybetmişti.

Konuşmasında Amerika’yı bekleyen zorluklardan söz eden Biden, daha ‘‘tamir edilecek’’, ‘‘tedavi edilecek’’, ‘‘inşa edilecek’’ ve ‘‘kazanılması gereken’’ çok şey olduğunu söyledi.

‘‘Bir yılda 2. Dünya Savaşı’ndan çok kayıp verdik’’

Ülkenin karşı karşıya kaldığı zorlukların tarihi boyutta olduğunu belirten Biden, çok az Amerikalı’nın hayatlarında bundan daha zor bir dönemi görmüş olduklarını belirtti. Corona virüsü salgınına değinen Biden, yüzyılda bir gelen bu virüsün ülkede sessizce ilerlediğini söyledi.

Biden, virüsün bir yılda Amerika’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki kayıplarından daha çok kayba neden olduğunu sözlerine ekledi.

Biden Amerikalılar’ı Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden 400 bin kişinin anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

‘‘Birlik duygumuz hep üstün geldi’’

ABD tarihindeki zor anlarından sözeden Biden; İç Savaş, Büyük Buhran, her iki dünya savaşı ve 11 Eylül saldırılarını sıralayarak birlik duygusunun her zaman üstün geldiğini söyledi.

Biden, “Her anlaşmazlık topyekun savaşa neden olmamalı. Gerçeklerin manipüle edildiği ve hatta yeniden kurgulandığı bir kültürü reddetmeliyiz’’ dedi. Biden, ‘‘Amerika bundan çok daha iyi olmak zorunda’’ diye konuştu.

Kamala Harris’in ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı olmasına da değinen Biden, ‘‘Bana bir şeylerin değişemeyeceğini söylemeyin!’’ dedi.

Biden’dan sınır ötesine mesaj: ‘‘Ortaklıklarımızı onaracağız’’

Biden dünyada yemin törenini seyreden diğer ülkelere de seslendi ve ‘‘Sınırlarımızın ötesine mesajım şudur; Amerika sınandı ve bu sınavdan çok daha güçlü çıktı. İttifaklarımızı onaracağız ve yeniden dünyayla biraraya geleceğiz. Barış, ilerleme ve güvenlik için güçlü ve güvenilir bir ortak olacağız’’ dedi.

Biden şöyle devam etti: ‘‘Bu, bir sınav zamanı. Demokrasimize ve gerçeklere karşı bir savaşla karşı karşıyayız; öfkeli bir virüs, artan eşitsizlik, sistemli ırkçılık, iklim krizi… Bunların biri bile bizi büyük zorluğa sokardı, ama gerçek şu ki hepsiyle aynı anda yüzleşmek zorunda kaldık. Bu da ülkemizi şu ana kadar karşı karşıya kaldığı en büyük sorumluluklardan biriyle karşı karşıya bıraktı. Sorumluluklarımızı yerine getirip çocuklarımıza yeni ve daha iyi bir dünya verebilecek miyiz? İnanıyorum ki bunu yapmalıyız ve yapacağız. Bunu yapınca da Amerikan tarihinin yeni büyük sayfasını açacağız.’’

‘‘Sahip olduğum her şeyi size ve size hizmet etmeye vereceğim’’ diyen Biden, sizin hizmetinizde iktidarı değil, imkanları, kişisel yaraları değil, kamu yararını düşüneceğim. Birlikte bir umut hikayesi yazalım, korku değil; bir birlik hikayesi yazalım bölünme değil ve aydınlığın hikayesini yazalım karanlığın değil. Bu ahlakın, itibarın, sevginin ve iyileşmenin, gücün ve iyiliğin hikayesi olsun’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG