Erişilebilirlik

Biden-Putin Görüşmesi Sona Erdi


ABD Başkanı Biden ile Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in İsviçre’nin Cenevre şehrindeki ikili görüşmesi sona erdi.

Biden-Putin Görüşmesi
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

İki liderin zirvesi öncesinde son dönemde ABD ve Rusya arasındaki gerginlikler ve fikir ayrılıkları ön plana çıkmıştı.

Zirve öncesinde her iki lider de anlaşmazlık içinde oldukları konulara işaret eden açıklamalar yaptı. Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Amerikan NBC televizyonuna verdiği söyleşide, iki ülke ilişkilerinin en düşük düzeyde olduğunu söyledi.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD’li yetkili de seyahat öncesinde yaptığı değerlendirmede bu zirveden çok kapsamlı sonuçlar beklenmediğini dile getirdi.

Putin’in siyasi danışmanlarından Yuri Ushakov da “Herhangi bir konuda uzlaşı sağlanabileceğinden emin değilim” dedi.

ABD-Rusya ilişkileri özellikle 2015 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakından bu yana sorunlu ilerliyor. ABD ve Rusya ayrıca Suriye konusunda da uzun yıllardır farklı cephelerde bulunuyor. 2016 yılında Donald Trump’ın kazandığı başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddiaları da iki ülke ilişkilerindeki gerilimi zirveye taşıyan konulardan biri oldu. Son dönemde ABD Rusya’yı ABD kurum ve şirketlerine yönelik siber saldırıların arkasında olmakla da suçluyor.

Mart ayında ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın Putin için “katil” ifadesini kullanması da liderler arasındaki gerilimi arttırdı. Putin, NBC söyleşisinde bu ifadeyi önemsemediğini söyledi, buna gelene kadar daha önemli konular olduğuna işaret etti.

Ancak Rusya, "katil" açıklamasının ardından büyükelçisini görüşmek üzere geri çağırmış, ABD de buna Moskova elçisini geri çağırarak yanıt vermişti. Her iki ülkenin büyükelçileri de henüz görevleri başına dönmedi.

ABD’li yetkililer iki liderin masadaki farklılıklardan çok ulusal çıkarlar ve dünya güvenliği konusundaki alanlarda ilerleme sağlamaya yönelik görüşmelerde bulunacağını ifade ediyor. Silahsızlanma ve silahlanma kontrolu bu konulardan biri olacak.

Rus uzmanlar da Putin’in kendilerine ve Rusya’nın haklarına daha fazla saygı gösterilen bir yaklaşım beklentisinde olacağını kaydediyor. Buna Rusya'nın muhalifleri zehirleme, kaçırma ve şiddet uygulama iddialarına son verilmesi yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG