Erişilebilirlik

Biden’ın Asya Gezisinde İlk Durak Güney Kore


Joe Biden ABD Başkanı olarak Asya'ya yaptığı ilk ziyarete Güney Kore’den başladı. Biden, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol ile elektronik devi Samsung’un yarı iletken fabrikasını gezdi.

Biden, başkent Seul'ün güneyindeki Pyeongtaek'te ABD ordusunun Osan Hava Üssü'ne indi ve önce dünyanın en büyük yarı iletken fabrikası olan Samsung'un fabrikasına gitti. Biden, fabrikada Güney Kore Cumhurbaşkanı’nca karşılandı.

Mobil, 5G, yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka gibi işlevler için geliştirilen yarı iletken çipler, Çin ile rekabetin ve pandeminin neden olduğu küresel tedarik zinciri kesintileriyle ilgili endişelerin odak noktasında.

ABD Başkanı da fabrikada yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşından kaynaklanan ekonomik şok dalgalarının, kritik tedarik zincirlerini güvence altına alma ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi. Biden, ABD ekonomisinin ve ulusal güvenliğinin "aynı değerleri paylaşmayan" ülkelere bağımlı olmaması için, bunun önemli olduğunu kaydetti.

"Bunu nasıl yapacağımızın kritik bileşeni, Kore Cumhuriyeti gibi değerlerimizi paylaşan yakın ortaklarla çalışmaktır" diyen Biden, geleceğin Hint-Pasifik bölgesinde şekilleneceğini ve ABD ile benzer düşüncedeki ortakların birbirlerine yatırım yapma zamanının artık geldiğini söyledi.

İki liderin gezdiği tesis, Samsung'un ABD’nin Teksas eyaletinde inşa etmeyi planladığı 17 milyar dolarlık yeni bir fabrika için model olarak görülüyor.

Yoon, "Bugünkü ziyaretle, Kore-ABD ilişkilerinin yüksek teknoloji ve tedarik zinciri işbirliğine dayalı bir ekonomik ve güvenlik ittifakı olarak yeniden doğacağını umuyorum" dedi.

Yoon ayrıca Biden'ı Güney Koreli ve Amerikalı işletmelerin birbirlerinin ülkelerine yatırım yapmaları için teşvikler sağlamaya çağırdı.

Çin'in bölgedeki varlığını frenlemek, Biden'ın gezideki ana teması. Ancak Pekin'in Seul'un en büyük ticaret ortağı olduğu düşünüldüğünde, Güney Kore'nin kamuoyu önünde temkinli bir tavır sergilemesi muhtemel.

Biden'ın gezisi sırasında açıklanacak olan ve çalışma, çevre ile tedarik zincirlerine ilişkin standartları belirlemeyi amaçlayan Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'nin (IPEF) ilk üyeleri arasında Güney Kore’nin de yer alması bekleniyor.

Yoon bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Pekin'in IPEF'e muhalefeti ile ilgili bir soruya, bu katılımın Güney Kore'nin Çin ile ekonomik bağlarıyla çelişmesi gerekmediğini söylemiş; "Sıfır toplamlı olarak görmeye gerek yok" demişti.

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai de ABD’de yeni bir elektrikli araç üretim tesisi kurma planları üzerinde çalışıyor ve Biden'ın ziyareti sırasında bir duyuru yapılması bekleniyor.

Kuzey Kore de gündemde

Biden ile Yoon’un gündeminde Kuzey Kore de yer alıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un balistik füze ile nükleer bomba denemelerine Biden’ın Güney Kore ziyareti sırasında devam edebileceği belirtiliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, gazetecilerin Kuzey Kore’nin olası füze denemelerine ilişkin sorusuna, “ABD’nin Güney Kore ve Japonya ile işbirliği, Kuzey Kore’nin daha fazla provokasyonu karşısında güçlenecektir. Bu ihtimallere karşı hazırlıklıyız” diyerek yanıt verdi.

Yoon, Kuzey Kore konusunda selefinden daha sert bir tavır takınacağının sinyalini vermişti. Yoon’un, Kuzey Kore’nin olası saldırılarıyla ilgili Biden’dan yardım talep etmesi bekleniyor.

Japonya’da ise Biden’ın Başbakan Fumio Kishida ile görüşmesi ve Tokyo’da yapılacak Hint-Pasifik bölgesi ülkelerinden oluşan ‘Dörtlü’ grubun liderleriyle biraraya gelmesi bekleniyor. “Dörtlü” adı verilen grupta, ABD ve Japonya’nın yanı sıra Avustralya ve Hindistan da yer alıyor.

Biden’ın Asya turunda ayrıca Çin’e Tayvan’la ilgili “Rusya’nın Ukrayna işgaline benzer bir girişimde bulunmaması” uyarısı yapması öngörülüyor.

Öte yandan Seul polisi bugün, Biden'ın ileri güvenlik ekibinden bir üyesinin, ABD başkanının kalmasının beklendiği otelin dışında bir Güney Kore vatandaşına sarhoş bir şekilde saldırmakla suçlandığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG