Erişilebilirlik

ABD Başkan Yardımcısı Biden Kosova’da


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Balkanlar’a 2009 yılından bu yana düzenlediği ilk ziyaretinde, Kosova hükümetini “yolsuzluk kanserine” karşı uyardı.

Priştine’de Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile görüşen Biden yaptığı açıklamada, “ABD’nin, müreffeh, barışçıl ve çok kültürlü bir demokrasi olmaya yönelik yolculuğunuzda Kosova halkının yanında duracağını teyit etmek için bugün buradayım” dedi.

Ancak, yolsuzluğun tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan Biden, yolsuzluğu “var olduğu her toplumu kemiren bir kanser” olarak niteledi.

Biden, “Kısacası, yolsuzluk Kosova’nın geleceğe dair başarmayı ümit ettiği her şeyi tehlikeye atıyor” ifadesini kullandı.

Kosova meclisinde muhalefet üyeleri, Sırbistan ve Karadağ ile tartışmalı anlaşmaları protesto etmek için geçen yıl boyunca defalarca oturumlarda göz yaşartıcı gaz atmıştı. Merkezi Berlin’de bulunan Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2015 yılına ait yolsuzluk sıralamasında Kosova’yı 168 ülke arasında 103’üncü sıraya yerleştirmişti.

Biden, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile Priştine’de yaptığı görüşmenin ardından güneye giderek, bir yolu, geçen yıl 46 yaşında beyin kanserinden hayatını kaybeden oğlu Beau’ya adadı. Beau, 1990’lı yılların sonlarında Kosova’da hukuk danışmanı olarak görev yapmıştı.

Biden dün de Sırbistan’ı ziyaretinde 1999’da Sırbistan’daki NATO hava saldırılarında ölenler dahil, 1990’lardaki Balkan savaşlarında yaşamlarını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilemişti.

Biden bölgeye son ziyaretini Kosova’nın komşu Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 2009 yılında yapmıştı. Sırbistan, kendi toprağı olan Kosova’yı ayrı bir devlet olarak tanımasa da Kosova ile aralarındaki ilişkileri düzenleme çabası kapsamında AB’nin aracı olduğu bir dizi anlaşmaya imza atmıştı.

Biden da, Sırbistan ve Kosova’yı ilişkilerini normalleştirmeye çağırarak, “Savaşın yaralarının daha yeni olduğunu biliyorum ama uzlaşı gerekli. Bu zor olacak ama gerekli, önemli ve acil bir iş” diye konuştu. Biden aynı mesajı Belgrad’da görüştüğü Sırbistan Başbakanı Aleksander Vucic’e de verdiğini aktardı.

Biden, 1990’lı yıllarda senatörken Amerika’nın Balkanlar’a ilgi göstermesinin güçlü savunuculuğunu yapıyordu.

Hem Kosova Cumhurbaşkanı hem de Sırbistan Başbakanı’nın, ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini, bunun iki tarafın da yararına olacağını anladıklarını belirten Biden, “Bu, hem Kosova hem de Sırbistan’ın Avrupa’ya yakınlaşması için olmazsa olmaz” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG